21.9 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialCei patru foști miniștri vizați în dosarul Rompetrol II pot fi urmăriți...

Cei patru foști miniștri vizați în dosarul Rompetrol II pot fi urmăriți penal

Cei patru foști miniștri, Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea, cercetați în dosarul Rompetrol II, pot fi urmăriți penal. Președintele Klaus Iohannis a semnat cererea DIICOT.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a transmis ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a lui Nicolae Mihai Tănăsescu, fost ministru al Finanţelor Publice în perioada 2000 – 2004, a lui Ioan Dan Popescu, fost Ministru al Economiei şi Comerţului în perioada 2003 – 2004, a lui Teodor Gheorghe Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanţelor Publice în perioada 2005 – 2007, respectiv în perioada 2009 – 2010 şi a lui Gheorghe Pogea, fost ministru al Finanţelor Publice în perioada 2008 – 2009, pentru a se proceda conform legii. 

Totodată, Parchetul General a fost înştiinţat cu privire la formularea acestor cereri.

Solicitarea a fost făcută de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Tero­rism (DIICOT). Prejudiciul a fost estimat, la data săvârșirii faptelor (adică fără actualizări și penalități), la peste 600 de mi­lioane de dolari.

Procurorii susțin că există indicii de săvârșire a infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, de abuz în serviciu și de complicitate la delapidare.

Citește și: Dosarul Rompetrol II, faza miniștrilor din trei guverne, constituiți în grup infracțional organizat. Prejudicii de peste 600 de milioane de dolari

Mihai Tănăsescu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul Năstase, și Dan Ioan Popescu, fost ministru al Economiei în același guvern, i-ar fi sprijinit, în urma unor înțelegeri, pe Dinu Patriciu, George Philip Stephenson și Alexandru Nicolcioi, patronii SC Rompetrol Rafi­nare SA,  să promoveze în 2003 o ordonanță de urgență prin care datoriile bugetare restante de circa 603 milioane de dolari au fost convertite în obligațiuni ce urmau a fi subscrise de către Ministerul Finanțelor Publice. Actul normativ a fost promovat fără respectarea legilor care prevedeau etape obligatorii.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă