18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialPatru distincții TripAdvisor pentru destinații din Ardeal

Patru distincții TripAdvisor pentru destinații din Ardeal

Cel mai mare site de turism din lume, TripAdvisor, va premia 10 destinații turistice din România. Patru dintre ele sunt din Transilvania, în contextul în care și Lonely Planet a declarat în acest an Transilvania drept destinația turistică de excelență. Cele 10 destinații din România sunt Castelul Peleș, care este locul unde se află Tronul Dinastiei României, cetatea Alba Iulia, care este cea mai mare fortificație din România, Mănăstirea Sucevița, Piața Mare din Sibiu, care a fost epicentrul manifestărilor din programul Capitalei Culturale Europene din 2007, Mănăstirea Bârsana, care era considerată până recent drept cea mai înaltă construcție de lemn din lume, Biserica Stavropoleos din București, Ateneul Român din București, Piața Sfatului din Brașov, Mănăstirea Voroneț, care poartă numele de Capela Sixtină a Moldovei, și Biserica Trei Ierarhi din Iași.

Cetatea în formă de stea

Cetatea Alba Iulia este cea mai mare fortificație din România, cu o suprafață de 140 de hectare. Cetatea a fost ridicată pe dealul pe care s-au înălțat și castrul Legiunii a XIII-a Gemina din perioada romană, precum și Cetatea Medievală Bălgrad. Fortificația este tip Vauban și are formă de stea. Ideea ridicării ei i-a aparținut marelui conducător militar care a fost prințul Eugeniu de Savoia. Cel care a alcătuit planurile după care a fost ridicată cetatea a fost arhitectul-șef al Marelui Principat al Transilvaniei, Giovano Morando Visconti. Cetatea a fost ridicată în intervalul ­1714-1738. În cetate se află Catedrala ortodoxă a Încoronării, în care au fost încoronați Regele Ferdinand I și Regina Maria în 1922, Catedrala romano-catolică Sfântul Mihail, Palatul Princiar, Sala Unirii, Muzeul Național al Unirii sau Universitatea 1 Decembrie 1918.

Piața Mare din Sibiu, epicentru cultural

Unul dintre cele mai frumoase ansambluri arhitecturale din România este Piața Sfatului din Sibiu. Este epicentrul programului Capitalei Culturale Europene din 2007. Piața a fost atestată documentar în 1366. În această piață se află clădiri-simbol, precum Primăria, Palatul Brukenthal, Turnul Sfatului, Casa Iezuiților, Biserica romano-catolică Sfânta Treime sau statuia Sfântului Ioan Nepomouk.

Mănăstirea Bârsana, o ­bijuterie din lemn

Cea de-a treia destinație care va fi premiată de TripAdvisor este mănăstirea ortodoxă Bârsana din Maramureș. Mănăstirea a fost fondată în anul 1993. Ea include o clădire care a fost considerată multă vreme drept cea mai înaltă clădire de lemn din lume. Biserica veche a mănăstirii a fost ridicată în anul 1711, de către preotul nobil Ioan Ștefanca. În Evul Mediu, în zona Bârsana, a mai existat o mănăstire, atestată documentar în 1390.

Piața Sfatului, locul unde erau ținute târgurile de odinioară

Piața Sfatului din Brașov este unul dintre cele mai frumoase ansambluri urbane din această parte a Europei. În Evul Mediu, era locul unde erau organizate târgurile, unde se întâlneau negustorii din cele trei țări locuite de români. Brașovenii au primit privilegiul de a organiza târguri în 1364. Acum, este locul care găzduiește cele mai importante evenimente publice din orașul din inima României. În apropiere se află Biserica Neagră, bastioanele Fierarilor și Graft, turnurile Alb și Negru, precum și porțile Șchei și Ecaterinei. 

Cele mai citite

ANAF a publicat „Lista albă” pentru primul trimestru din 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „lista albă" a persoanelor juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi...

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...

Rezervele valutare ale BNR, în scădere

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) totalizau 62,511 miliarde de euro la data de 30 aprilie 2024, în scădere cu 2,7% comparativ...
Ultima oră
Pe aceeași temă