17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecial"Parfumul: Povestea unei crime", regia Tom Tykwer

“Parfumul: Povestea unei crime”, regia Tom Tykwer

Dupa ce si-a pus semnatura pe spectaculosul "Alearga, Lola, alearga" si pe un episod din memorabilul "Paris, je t’aime" (Faubourg Saint-Denis) – alaturi de alti cineasti consacrati –, regizorul Tom Tykwer s-a incumetat sa faca ceea ce multi considerau ca-i aproape imposibil: ecranizarea romanului "Parfumul: Povestea unei crime", scris de romancierul german Patrick Suskind in 1985.

Imaginati-va atmosfera sufocanta a Parisului din secolul al XVIII-lea, suprapopulat si insalubru, iar acum ganditi-va ca natura v-a inzestrat cu cel mai puternic simt olfactiv din cate au existat vreodata si aveti capacitatea de a identifica mirosul unui corp uman aflat la cateva mile departare.
Simplificand la maximum, acesta este Jean Baptiste Grenouille (Ben Whishaw), un copil orfan, abandonat de mama intr-o piata de peste si crescut de o doica incapabila sa iubeasca.
Revenit in strada, Grenouille percepe lumea aproape exclusiv prin intermediul mirosului, iar geniul sau ii permite sa-si imagineze parfumuri alcatuite din cele mai neobisnuite miresme ale pamantului, asemenea unui compozitor atent la simfonia unei orchestre uriase. Se angajeaza in atelierul unui blanar, care il exploateaza ca pe un animal de povara, dar dovedeste o rezistenta incredibila la efort si la boli.

 

Aici deprinde arta de a tabaci si de a prelucra blanurile si pieile, o indeletnicire extrem de utila pentru ce avea sa faca mai tarziu. Norocul ii surade atunci cand il intalneste pe Baldini (Dustin Hoffman), un reputat parfumer al orasului, de la care invata cateva tehnici elementare de preparare a parfumurilor. Fiind de-a dreptul consumat de obsesia de a crea cel mai sublim parfum – care, la final, se va dovedi capabil sa dezinhibe oamenii, subjugandu-i intr-o orgie colectiva –, Grenouille descopera geniala compozitie in mirosurile trupurilor unor fete, selectate atent cu exigentul sau nas. Opac la orice sentiment uman, Grenouille devine un ucigas in serie perfect, al carui destin unic este alcatuirea celei mai seducatoare esente de parfum din toate timpurile. Daca v-ati hotarat deja, atunci fiti gata sa urmariti un film exceptional, ale carui imagini stridente si contrastante – unele sublime si fermecatoare, altele grotesti – va vor stimula nu doar vazul si auzul, ci si mirosul.

Cele mai citite

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă