5.3 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecial"Parfumul: Povestea unei crime", regia Tom Tykwer

“Parfumul: Povestea unei crime”, regia Tom Tykwer

Dupa ce si-a pus semnatura pe spectaculosul "Alearga, Lola, alearga" si pe un episod din memorabilul "Paris, je t’aime" (Faubourg Saint-Denis) – alaturi de alti cineasti consacrati –, regizorul Tom Tykwer s-a incumetat sa faca ceea ce multi considerau ca-i aproape imposibil: ecranizarea romanului "Parfumul: Povestea unei crime", scris de romancierul german Patrick Suskind in 1985.

Imaginati-va atmosfera sufocanta a Parisului din secolul al XVIII-lea, suprapopulat si insalubru, iar acum ganditi-va ca natura v-a inzestrat cu cel mai puternic simt olfactiv din cate au existat vreodata si aveti capacitatea de a identifica mirosul unui corp uman aflat la cateva mile departare.
Simplificand la maximum, acesta este Jean Baptiste Grenouille (Ben Whishaw), un copil orfan, abandonat de mama intr-o piata de peste si crescut de o doica incapabila sa iubeasca.
Revenit in strada, Grenouille percepe lumea aproape exclusiv prin intermediul mirosului, iar geniul sau ii permite sa-si imagineze parfumuri alcatuite din cele mai neobisnuite miresme ale pamantului, asemenea unui compozitor atent la simfonia unei orchestre uriase. Se angajeaza in atelierul unui blanar, care il exploateaza ca pe un animal de povara, dar dovedeste o rezistenta incredibila la efort si la boli.

 

Aici deprinde arta de a tabaci si de a prelucra blanurile si pieile, o indeletnicire extrem de utila pentru ce avea sa faca mai tarziu. Norocul ii surade atunci cand il intalneste pe Baldini (Dustin Hoffman), un reputat parfumer al orasului, de la care invata cateva tehnici elementare de preparare a parfumurilor. Fiind de-a dreptul consumat de obsesia de a crea cel mai sublim parfum – care, la final, se va dovedi capabil sa dezinhibe oamenii, subjugandu-i intr-o orgie colectiva –, Grenouille descopera geniala compozitie in mirosurile trupurilor unor fete, selectate atent cu exigentul sau nas. Opac la orice sentiment uman, Grenouille devine un ucigas in serie perfect, al carui destin unic este alcatuirea celei mai seducatoare esente de parfum din toate timpurile. Daca v-ati hotarat deja, atunci fiti gata sa urmariti un film exceptional, ale carui imagini stridente si contrastante – unele sublime si fermecatoare, altele grotesti – va vor stimula nu doar vazul si auzul, ci si mirosul.

Cele mai citite

Cătălin Predoiu: mulțumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, le-a transmis mulţumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, condamnat...

Elevii români, performanță mare la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori

România a obţinut o medalie de aur şi trei de argint la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori.''O medalie de aur şi trei de...

Peste 3000 de dealeri auto îi cer lui Joe Biden să oprească inițiativa privind vehiculele electrice

O coaliție formată din peste 3.000 de dealeri auto din SUA îi cere președintelui Joe Biden, printr-o scrisoare deschisă, să stopeze inițiativa considerată agresivă...
Ultima oră
Pe aceeași temă