12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialParchetul General ancheteaza improprietaririle ilegale de la Topolog

Parchetul General ancheteaza improprietaririle ilegale de la Topolog

Doi procurori de la Parchetul general au descins zilele trecute la Prefectura Tulcea si au solicitat documente in original privind improprietarirea unor VIP-uri locale pe teritoriul comunei Topolog.
Pe lista se afla nume grele precum fostul prefect PSD Ion Vargau, acum senator, fostul prefect PSD Corvin Bangu, acum subprefect, Constantin Cabuz, secretar general al Consiliului Judetean Tulcea si multi altii. Procurorii au descins in prealabil la Primaria Topolog, de unde au ridicat documente ce vizeaza improprietarirea. VIP-urile amintite nu au nici o legatura cu aceasta localitate, si ca atare au dreptul sa primeasca teren in satul Topolog. In legislatia funciara se prevede fara echivoc ca in localitatile in care exista rezerva de teren se pot face si constituiri de proprietate, dar numai pentru persoanele care locuiesc in satul respectiv sau sunt specialisti agricoli, cu conditia sa nu detina in alta localitate teren agricol in proprietate. Satenii din Topolog spun ca zeci de persoane care fac dovada ca au detinut teren agricol au primit comunicari scrise din partea Prefecturii Tulcea prin care le-a fost recunoscut dreptul de proprietate, dar nu vor primi aceste titluri intrucat in comuna nu mai exista teren disponibil. Reclamantii s-au adresat in mod repetat autoritatilor, solicitandu-le sa repare aceasta anomalie. Intrucat sefii institutiilor de stat sunt bagati pana peste cap in afacerile funciare, acestia nu s-au sinchisit sa le raspunda petentilor din Topolog. Ca urmare, nemultumitii au sesizat Parchetul General, care, intr-o prima faza, a indrumat sesizarea la Inspectoratul General al Politiei Romane. Politistii au facut primele cercetari, dar, dupa ce au aflat ca este implicat si senatorul Ion Vargau, au declinat cauza spre cercetare Parchetului General.

Pledeaza nevinovati

Senatorul Vargau ne-a declarat ca a aflat de aceasta ancheta, dar, deocamdata, nu a fost contactat de vreun procuror. Vargau nu neaga ca este posibil ca in timpul mandatului sau de prefect sa se fi facut improprietariri pentru persoane care nu au avut terenuri in aceasta localitate, dar el nu a beneficiat de nici o palma de teren la Topolog.
La randul sau, secretarul general al Consiliului Judetean Tulcea, Constantin Cabuz, ne-a declarat ca a fost contactat de anchetatori, dar a lamurit lucrurile, in sensul ca ar fi vorba de o potrivire de nume cu o alta persoana din Tulcea care a intrat in posesia a cateva hectare de teren in localitatea amintita.
Procurorii de la DNA sunt pe cale de a-i trimite in judecata pe unii functionari ai Prefecturii Tulcea care se ocupa de aplicarea legislatiei funciare pntru ca au transferat zeci de hectare de teren din intravilanul municipiului Tulcea in extravilanul comunei Somova pentru a pune in posesie pe acel teren persoane de prin alte sate tulcene.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă