10.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialParadisul secret al stârcilor

Paradisul secret al stârcilor

În parc se află 40 de insule, locuri care amintesc de Delta Dunării, dar şi două mănăstiri care au fost declarate monumente istorice.

Parcul Natural Lunca Mureşului atrage turiştii ca un magnet. Ei vin pentru că aici găsesc animale, peşti şi plante din specii protejate, iar întreaga zonă este conservată cât se poate de bine. În urma realizării unui proiect european, vor fi monitorizate peste 50 de specii de peşti şi peste 90 de specii de animale. În zonă se află şi două mănăstiri vechi, iar turiştii au posibilitatea să ajungă la acestea parcurgând trasee turistice cu barca pe Mureş.

Celebritate la nivel european

Parcul Natural Lunca Mureşului este situat în judeţele Arad şi Timiş. În apropierea zonei se află oraşul Arad. Parcul se întinde de la Arad până la graniţa maghiară, de-a lungul râului Mureş. Are o suprafaţă de 17.455 ha şi include zona îndiguită a Mureşului. Este o zonă inundabilă. Parcul se confruntă, în medie, cu o inundaţie la fiecare trei ani. Pentru instituirea regimului de arie protejată, primii paşi au fost realizaţi în anii 1970, când au fost făcute unele studii ale zonei Prundul Mare. În acei ani a fost declarată o suprafaţă de 91,2 hectare din Prundul Mare rezervaţie naturală, pentru protejarea populaţiei de stârci cenuşii care cuibăreau acolo. Ovidiu Pârv, directorul Parcului Natural Lunca Mureşului, spune că, încă din anul 1988, cea mai mare parte a zonei respective era desemnată arie protejată. Ovidiu Pârv spune că Lunca Mureşului a primit în anul 2006 o desemnare la nivel mondial ca Zonă Umedă de Importanţă Internaţională – Sit Ramsar, a treia zonă din România după Delta Dunării şi Insula Mică a Brăilei, şi două desemnări europene de Sit Natura 2000 în anul 2007 (Arie de Protecţie Specială Avifaunistică) şi 2008 (Sit de Importanţă Comunitară).

„Aceste ultime aspecte denotă faptul că zona este foarte importantă nu numai din punct de vedere al peisajului, dar şi în ceea ce priveşte biodiversitatea, fiind 10 habitate de interes comunitar şi peste 70 de specii de plante şi animale protejate la nivel european.” În cadrul Parcului Natural Lunca Mureşului există patru zone de protecţie integrală: Prundul Mare (717,9 ha), Pădurea Cenad (310,5 ha), Insula Mare Cenad (2,1 ha) şi Insulele Igriş (7,0 ha). Aceste zone sunt strict protejate şi sunt interzise activităţile de exploatare a resurselor naturale.

Arhipelagul celor 40 de insule

Printre principalele atracţii ale Parcului Natural Lunca Mure­şului enumerăm cele 40 de insule din interiorul parcului, plaje de nisip şi tunelurile formate de sălciile care se apleacă asupra apei, 200 de specii de păsări care pot fi urmărite din observatoare special construite şi balta cu nuferi din Rezervaţia Naturală Prundul Mare, singurul loc din judeţul Arad unde Nimphaea alba (nufărul alb) vegetează natural. Un obiectiv important este „Observatorul Andras Libus”, un observator ornitologic din Balta Bezdin, din cadrul Rezervaţiei Naturale Prundul Mare.

Accesul este liber şi orice persoană are posibilitatea de a urmări păsările care cuibăresc, vânează sau se hrănesc aici. Pot fi urmărite păsări ca stârcii cenuşii şi de noapte, egrete albe, lişiţe, raţe sălbatice, lăstuni, prigorii, găinuşe de baltă şi o multitudine de păsări răpitoare, dar şi animale, cum sunt căprioarele, iepurii, vulpile sau mistreţii. Un alt observator se află la Prundul Mare, are o platformă la înălţimea de patru metri şi este amplasat într-un braţ mort al râului Mureş. Pentru că este izolat fonic şi termic, turiştii pot vedea în condiţii de confort maxim, chiar în cele mai neprielnice condiţii meteorologice, animale sălbatice în libertate. În funcţie de perioada din an, pot fi observate ciute cu iezi, cerbi, mistreţi sau căprioare şi nenumărate specii de păsări. În timpul iernii observatorul poate fi încălzit. Balta Bezdin este o altă atracţie şi este situată chiar în inima Parcului Natural Lunca Mureşului, în porţiunea cea mai sălbatică a acestuia. Aflată printre sălcii, plopi, frasini şi stejari falnici, cea mai mare parte a bălţii este acoperită de stufăriş şi papură. Turiştii pot vedea mistreţii care vin să se bălăcească printre nuferii albi.

Distracţie pe trasee turistice

Practic, în Parcul Natural Lunca Mureşului turiştii se pot distra extrem de bine. Conducerea Parcului a propus mai multe trasee pentru amatorii de drumeţii. Astfel, primul traseu ar fi Arad-Pecica, pe râul Mureş, pentru eco-tururile în canoe sau caiac. Traseul are o lungime de 25 km şi poate fi parcurs în trei-patru ore. Al doilea este mai lung: Arad-Periam Port, pe râul Mureş, pentru eco-tururile de două zile în canoe sau caiac. Traseul are o lungime de 60 de kilometri. Noaptea poate fi petrecută în zona Pecica în corturi sau la pensiunile din zonă. Preţurile nu sunt deloc mari. Astfel, cei care vor să se plimbe cu marca cu motor plătesc o taxă de 79 de lei pe oră, iar cu barca pneumatică, având o capacitate de 10 persoane, preţul este de 120 de lei. Doritorii de excursii cu caiacul se pot plimba o zi întreagă cu 39 de lei, iar cei cu canoe, cu 49 de lei.

Există trasee şi pentru biciclişti, care vin în număr mare în Pădurea Ceala. Traseul are o lungime de 13,4 de kilometri, străbate ­Pădurea Ceala, cu o formă relativ circulară, şi atinge principalele atracţii turistice din această zonă: arboretul de chiparos, râul Mureş, cetatea turcească ori cel mai gros arbore din pădure. Pentru cicliştii mai experimentaţi există traseul Arad-Pecica. Are o lungime de 25 de kilometri şi urmăreşte cursul râului Mureş. Turiştii nu riscă să se piardă ­dacă respectă indicaţiile din teren. Acest traseu este parcurs de cei care se antrenează pentru crosul Beckecsaba-Arad-Beckecsaba, dar şi de alpiniştii care se pregătesc pentru diverse ­ascensiuni.

Turiştii, atraşi cu Ziua ciocănitorii

În Parcul Natural Lunca Mure­şului, la Sânnicolau Mare va fi organizată „Ziua ciocănitorii”. Copiii vor avea o zonă specială, în care mascota-ciocănitoare le va oferi diverse activităţi distractive. Adulţii vor putea dansa, dar şi urmări spectacole. „Publicul cred că va aprecia acest tip de manifestări”, susţine Ovidiu Pârv, directorul Parcului Natural Lunca Mure­şului. Vor urma „Ziua vidrei”, „Ziua porcuşorului” şi „Ziua libelulei”. Dar specialiştii Parcului Natural s-au gândit şi la pasionaţii de fotografie, care vin frecvent în Lunca Mureşului. Astfel, ei organizează un concurs şi o expoziţie de fotografie cu tema „Păsări în Parcul Natural Lunca Mureşului”.

„E un proiect destul de complex şi are ca scop diminuarea ameninţărilor la care este supusă zona din punct de vedere al activităţilor umane. Dorim ca anumite specii şi habitate să fie protejate în continuare”, a declarat Ovidiu Pârv. 

Vizitatori din trei ţări

Dezvoltarea turismului din ­Lunca Mureşului este ­favorizată de faptul că zona naturală protejată atrage mulţi vizitatori din trei ţări. Este vorba de turişti din România, Ungaria şi Serbia. Dacă turiştii unguri şi sârbi ajung în zonă pentru că lunca este situată în apropierea graniţei, există şi oameni care vin din Occident doar pentru a se bucura de natura nealterată.

Cele mai citite

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...
Ultima oră
Pe aceeași temă