16.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialPărădăicile intră în Europa

Părădăicile intră în Europa

Sătenii din Macea vor ca roşiile să redevină un brand local, iar pentru următorul festival promit o adevărată bătaie cu tomate, după modelul spaniol.

După 20 de ani, locuitorii din Macea au luat o hotărâre care, spun ei, le va schimba din nou viaţa. Ei vor ca părădaica (n.n.-roşia), leguma care le-a adus bunăstarea, să redevină brandul comunei şi să readucă europenii în comuna lor. Primarul localităţii crede în demersurile lor şi a organizat chiar şi un festival al părădăicilor, în curtea Castelului din Macea, la care au venit vizitatori din tot Ardealul, dar şi din Ungaria. Măcenii spun că un bulion atât de bun ca cel produs la Macea nu se găseşte nicăieri şi că turiştii au plecat de la ei cu portbagajele pline de sticle cu suc de roşii. Manifestarea le-a demonstrat că vor reuşi să introducă Macea prin părădăici pe harta turistică europeană.

Părădaica a crescut profiturile măcenilor

În urmă cu o jumătate de veac, Macea era o localitate săracă din apropierea frontierei româno-maghiare. Primarul Ioan Mercea îşi aminteşte de sărăcia din comună, de casele mici din chirpici. „Apoi a venit părădaica, care a scos satul din sărăcie”, spune cu mândrie Ioan Mercea, care vrea să impună din nou părădaica drept brand al comunei Macea. Nea Mihai are peste 70 de ani şi povesteşte că într-un an bun, înainte de ’89, din culturile de roşii câştiga foarte bine, de-şi putea cumpăra o Dacie. „Munceam mult, dar pot spune că părădăicile îmi aduceau venituri mai mari ca cele ale unui director”, spune septuagenarul din Macea. Roşiile măcenilor aveau un gust deosebit şi, oriunde în ţară mergeau la piaţă, îşi vindeau marfa foarte repede. „Exportam sute de vagoane de părădăici în fiecare an în toate ţările europene. Părădăicile de Macea au calităţi extraordinare”, povesteşte primarul Mercea. Străinii veneau direct la Macea şi cumpărau sute de tone de roşii, pe care le vindeau apoi în toată Europa. După Revoluţie, exportul „a murit”, însă localnicii vor să readucă prin părădăici Macea pe harta turistică europeană.

Părădaica şi bulionul fac reclamă zonei

În centrul localităţii se înalţă castelul, în jurul căruia se desfăşoară toate evenimentele majore ale comunei. Aflat în proprietatea Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, la castel au loc sesiuni ştiinţifice, vin delegaţii din străinătate şi cercetători deoarece aici există unul dintre cele mai vestite parcuri botanice din Europa. Primarul Ioan Mercea spune că s-a consultat cu consilierii locali, a profitat de existenţa castelului şi a organizat un festival al părădăicilor. A atras sute de persoane în curtea castelului din localitate. Măcenii s-au întrecut pe ei înşişi: au expus părădăici din soiurile cele mai gustoase şi au preparat bulionul tradiţional, după o reţetă specială, chiar în faţa vizitatorilor. Au fost turişti din Ungaria şi Germania care au plecat cu portbagajele pline de sticle de bulion. Localnicii povestesc că, în fiecare an, în comuna lor vin turişti străini tocmai pentru a gusta din vestitul bulion. Cumpără zeci de sticle şi nici măcar nu se tocmesc la preţ. Este adevărat că printre clienţii lor se numără mulţi români plecaţi definitiv din ţară, care vin în concedii şi la întoarcere spun că iau cu ei produse care să le amintească de România.

Părădăicile, „mită” la vamă

Pentru primarul Mercea, cele mai gustoase părădăici sunt cele de la Macea şi de aceea încearcă să reînvie tradiţia de odinioară. El îşi aminteşte că, în 1996, când a ajuns la primărie, instituţia avea doar un cal şi o şaretă, iar după câteva săptămâni, calul a murit. Aşa că, dacă era chemat la Arad, la prefectură, stătea la „stop” pentru a ajunge la gară, la Curtici. Supărat, edilul-şef al localităţii a plecat în Germania să aducă o maşină pentru Primărie. Dar şi-a umplut portbagajul de părădăici dintre cele mai gustoase şi bine a făcut. La frontiera dintre Austria şi Germania, vameşii nemţi l-au verificat şi au fost miraţi când au văzut legumele din portbagaj. Ioan Mercea le-a făcut cadou „grosen toma­tten” şi a trecut fără probleme. La întoarcere, după câteva zile, când achiziţionase un ARO care arăta cam rău la exterior, dar nu era o problemă pentru măceni să-l pună la punct, vameşii n-au vrut să-l lase să treacă în Austria. Atunci, l-a văzut unul dintre cei care primiseră cadou părădăici uriaşe, a intervenit şi primarul a putut aduce la Macea maşina care avea să-i înlocuiască şareta şi calul mort de la primărie.

O noutate importantă pentru producători a venit din partea Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Rectorul Aurel Ardelean le-a spus celor prezenţi la festival că, în baza unui program de cercetare academică dintre România şi Ungaria, vor fi cercetate soiurile de roşii. Cercetătorii vor face o secvenţiere pentru genele din soiurile de roşii pentru a găsi varietatea cel mai adaptată pentru condiţiile ecologice de umiditate, temperatură, reacţii ale solului din vestul României, astfel încât să intre în producţie fructul care întruneşte calităţile organoleptice şi de conţinut în glucide pentru utilizarea roşiilor ca aliment de bază în nutriţia omului. Rectorul Universităţii de Vest s-a întâlnit în acest sens la Gyula, în Ungaria, cu rectorul Pal Solti, de la Universitatea „Szent Istvan” din Godollo şi au convenit împreună depunerea unui proiect pe tema calităţii vieţii prin siguranţa alimentelor. La întâlnirea de la Gyula, mai mulţi specialişti şi-au exprimat punctul de vedere asupra alimentelor raţionale. Cercetătorii arădeni vor începe în curând munca la Macea pentru a produce o părădaică ecologică foarte gustoasă şi apreciată. Astfel, cercetarea lor va cuprinde loturi experimentale cultivate în câmp şi în solarii, cu urmărirea indicatorilor de calitate alimentară după fiecare ciclu de producţie, comparativ, date fiind elementele de absorbţie moleculară care se transferă din sol în roşie. Absorbţia moleculară este foarte facilă prin utilizarea irigaţiilor cu un anumit tip de apă şi  aplicarea unor microelemente ca îngrăşăminte naturale. Aşa se va produce roşia ecologică la Macea, iar anul următor, spune rectorul Aurel Ardelean, se va încerca obţinerea unui brevet al sucului de roşii de Macea.

Bătaie cu părădăici pe străzi

În urma unor cercetări ştiinţifice, măcenii vor avea ocazia să cultive cele mai gustoase părădăici din România şi să-i cucerească din nou pe europeni, aşa cum o făceau în urmă cu 20 de ani, cu produsele lor ecologice. Ioan Mercea, primarul comunei Macea, s-a arătat extrem de încântat de festivalul părădăicilor şi, prin transformarea părădăicii într-un brand local, este sigur că la Macea, viaţa va fi mai bună. Pentru anul viitor, organizatorii anunţă deja surprize speciale, cum ar fi, în premieră, o adevărată bătaie cu părădăici pe străzile din Macea, la fel ca la Buñol, lângă Valencia, unde există un festival tradiţional al tomatelor.    

Secretul măcenilor, dezvăluit de primar

Măcenii produc vestitul bulion, care este căutat în toată Europa, deoarece are calităţi deosebite. „Producem zeamă de părădaică pentru oameni sănătoşi, după o reţetă tradiţională. Fierbem părădăicile şi punem în zeamă piparcă, usturoaie (n.n.-ardei iute), pătrunjel, frunză dă leuştean şi o ţâră de ţucur (n.n.-puţin zahăr), dacă or fost multe ploi şi părădăicile s-or făcut acre”, spune Ioan Mercea, primarul comunei Macea.

Cele mai citite

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Localnicii curăță apele la Roșia Montană

Localnici și susținători ai Roșiei Montane participă, în ziua de duminică, 12 mai, la prima din cele cinci campanii de ecologizare a malurilor apelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă