15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialPapa Francisc îi îndeamnă pe israelieni și palestinieni să facă pace

Papa Francisc îi îndeamnă pe israelieni și palestinieni să facă pace

Papa Francisc le-a cerut, duminică, palestinienilor şi israelienilor să dea dovadă de "curaj" în favoarea păcii, relatează AFP, conform Mediafax.

"Este nevoie de curaj pentru a spune da negocierii şi nu ostilităţii, da respectării acordurilor şi nu provocărilor, da sincerităţii şi nu duplicităţii", a afirmat Papa Francisc, în grădinile de la Vatican, în faţa preşedintelui israelian Shimon Peres şi celui palestinian Mahmoud Abbas.

"Lumea, a pledat el, este o moştenire pe care am primit-o de la strămoşii noştri şi este un dar pentru copiii noştri, copii care sunt obosiţi şi epuizaţi de conflicte şi doritori să vadă zorii păcii".

"Prea mulţi dintre fii au căzut, (devenind) victime nevinovate ale războiului şi violenţei (…). Este de datoria noastră de a face astfel încât sacrificiul lor să nu fie în van. Fie ca memoria lor să ne insufle curajul păcii, forţa de a apăra dialogul cu orice preţ, răbdarea pentru a construi zi de zi un cadru tot mai solid pentru a convieţui în respect şi în pace", a continuat el.

"Istoria ne învaţă că doar eforturile noastre nu sunt suficiente. Încă o dată, am fost aproape de pace, dar răul, prin diverse stratageme, a reuşit să o împiedice. Iată de ce suntem aici", a adăugat el.

"Daţi-ne curajul de a spune: fără război vreodată, cu război totul este distrus!", a spus Francisc.

"Această întâlnire, le-a reamintit Papa Francisc celor doi preşedinţi, este însoţită de rugăciunile a foarte multe persoane aparţinând de diferite culturi, patrii, limbi şi religii".

De asemenea, preşedintele Israelului, Shimon Peres, şi-a exprimat dorinţa ca palestinienii şi israelienii să ajungă la "o pace între egali".

"Putem, împreună şi acum, israelienii şi palestinienii, să convertim viziunea noastră nobilă (religioasă) într-o realitate de bunăstare şi prosperitate. Stă în puterea noastră să aducem pacea copiilor noştri. Aceasta este datoria noastră, sfânta noastră misiune a părinţilor", a declarat Peres, în vârstă de 90 de ani, laureat cu Premiul Nobel pentru Pace.

La rândul său, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas s-a rugat pentru "o pace globală şi justă".

"Vrem pace pentru noi şi pentru vecinii noştri", a dat asigurări Abbas, cerându-i lui Allah să aducă "libertatea în statul" său "suveran şi independent".

Cele mai citite

Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea First Bank de către Intesa Sanpaolo Bank

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Intesa Sanpaolo SpA intenţionează să preia First Bank SA, conform unui comunicat al autorităţii de concurenţă. Potrivit instituţiei,...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

Începe Festivalul Culturii Române de la Cracovia, organizat de ICR Varșovia. Cea de-a XIV-a ediție stă sub semnul schimbărilor din 1989

În perioada 8-12 mai 2024, Institutul Cultural Român (ICR) de la Varșovia va marca 35 de ani de la prăbușirea regimurilor comuniste din Europa...
Ultima oră
Pe aceeași temă