21.1 C
București
joi, 26 mai 2022
AcasăSpecialPalatul Copiilor, decimat de disponibilizări

Palatul Copiilor, decimat de disponibilizări

13 angajaţi ai Palatului Copiilor din Constanţa, din totalul de 27, au fost disponibilizaţi începând din 1 septembrie 2010.

Ordinul ministru­lui Educaţiei nr. 4712 din 23.08.2010 privind situaţia posturilor a produs haos la  Palatul Copiilor din Constanţa. Potrivit organigramei venite de la Ministerul Educaţiei, 13 angajaţi ai instituţiei au fost disponibilizaţi începând din 1 septembrie 2010. Este vorba de personal nedidactic şi didactic auxiliar. Situaţia cea mai grea este la bazinul de înot, acolo unde, în afara unui profesor care s-a pensionat, celelalte posturi au fost restructurate. „Bazinul este în mare pericol. În momentul de faţă este în pericol de a se nu se deschide deoarece instalaţiile trebuie să meargă 24 din 24, pentru a avea o apă conform standardelor. Pompele alea trebuie să meargă 24 de ore, ca şi instalaţia de dezumidificare, pentru a asigura ciclul apei de filtrare-împrospătare. Dacă opresc pompa, să zicem 12 ore cu cei doi oameni care mai rămân, o zi unul, o zi celălalt, apa rămâne pe loc.

Repornesc pompele a doua zi, procesul este foarte lung şi afectează calitatea apei, puritatea ei şi nu mă încadrez normelor sanitare”, explică directorul Palatului Copiilor din Constanţa, Mustafa Ilhan. Acesta nu înţelege cum de ministerul de resort a tăiat în carne vie exact acolo unde era deficit de personal şi, în plus, nu s-a ţinut cont de întreţinerea bazinului, a sălii de sport şi a suprafeţei mari de teren, de aproximativ 10 ha, şi nici de întreţinerea unui sediu la fel de mare unde mai sunt şi alte instituţii: Casa Corpului Didactic şi o filială a Centrului Judeţean de Resurse pe partea de sud-est.  În acest context, Consiliul de Administraţie a trimis un memoriu către Ministerul Educaţiei, în care s-a argumentat necesarul de personal nedidactic de la Constanţa şi în care s-a propus o variantă de încadrare, în limita de posturi cerută. Răspunsul de la minister a fost însă negativ. „Când s-au făcut reducerile astea de posturi nu s-au uitat la Palat să vadă concret de ce sunt atâţia muncitori. Ei pur şi simplu s-au uitat pe statul de funcţii şi au văzut, ca număr, o grămadă de muncitori. Şi au tăiat conform normelor europene”, adaugă Ilhan.

Personal insuficient

În Palatul Copiilor, din 4 femei de serviciu au rămas două. La bazin sunt două femei de întreţinere. La sala de sport, din două femei de serviciu a rămas una. În plus, instituţia va fi închisă sâmbăta şi duminica de profesori, urmând a se face curăţenie abia a doua zi, cu toate că în weekend se organizea­-ză meciuri şi se fac antrenamente.
Nu mai există un îngrijitor al spaţiilor verzi şi electrician. A rămas un singur muncitor calificat care va face absolut totul. Acesta este şi sunetist, electrician, tâmplar, sudor. O femeie de serviciu câştigă pe lună 500-600 lei, iar un muncitor, între 800 şi 900 de lei. Singurul care nu a fost afectat de disponibilizări a fost personalul didactic.

Cele mai citite

Activele, acțiunile și forintul maghiar se prăbușesc după ce Viktor Orban a anunțat noi taxe

Activele maghiare, precum acțiunile listate la Bursa de la Budapesta şi moneda naţională forintul, sunt în scădere după ce premierul Viktor Orban a dezvăluit...

Salarii mai mari în Educație – dubiu

Sindicaliștii din învățământ nu cred că Guvernul vrea să majoreze salariile profesorilor, în ciuda declarației ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Reprezentanții angajaților din sistemul de învățământ...
00:00:32

Japonia spune că testul cu racheta nord-coreeană e un act provocator

Japonia spune că testul cu racheta nord-coreeană efectuat în preajma vizitei președintelui SUA în regiune e de fapt un act provocator.Ministrul japonez al Apărării,...
Ultima oră
Pe aceeași temă