17.8 C
București
sâmbătă, 14 septembrie 2024
AcasăSpecialPakistan: Premierul vrea reprimarea „rebeliunii“

Pakistan: Premierul vrea reprimarea „rebeliunii“

Sute de manifestanţi cer de peste două săptămâni demisia premierului pakistanez, Newaz Sharif, acuzat de corupţie şi au intrat forţat în sediul televiziunii publice, înainte de a fi respinşi de armată. Este prima intervenţie directă a militarilor în criza politică din Pakistan. Premierul s-a întâlnit cu şeful armatei şi marţi a convocat sesiune parlamentară specială pentru discutarea crizei politice după ce protestele s-au transformat în violenţe în capitala Islamabad.

Premierul pakistanez, Nawaz Sharif, a prezidat sesiunea comună a Parlamentului convocată ca urmare a agravării crizei şi a manifestaţiilor violente care îi cer demisia şi a accentuării temerilor unei intervenţii a armatei. Sharif beneficiază de o majoritate solidă în Parlament şi convocând cele două Camere a căutat să reafirme că poate controla perfect situaţia. Ministrul de Interne a declarat că „nu este vorba de un protest sau de o adunare politică. Este o rebeliune. O rebeliune contra instituţiilor statului, contra statului Pakistan”.

Pakistanul se află în furtună de la jumătatea lui august, când zeci de mii de manifestanţi conduşi de fostul jucător de cricket Imran Khan şi de liderul religios Tahir ul-Qadri au inundat străzile capitalei refuzând să plece până când ar fi demisionat Sharif. Manifestanţii acuzau guvernul de corupţie şi pe Sharif că ar fi trucat alegerile anul trecut.

Premierul a negat şi a refuzat să demisioneze, aşa cum a repetat şi sâmbăta trecută. În weekend, manifestanţii au devenit violenţi şi au încercat să ia cu asalt reşedinţa lui Sharif. Trei persoane au fost ucise şi alte sute au fost rănite.

Marţi, în capitală domnea calmul şi în timpul sesiunii parlamentare, câteva mii de manifestanţi se adunaseră în exteriorul aşa numitei „zonă roşie” – o zonă centrală unde se află biroul premierului, ministere şi numeroase ambasade. Pentru a evita alte confruntări, ministrul Apărării a anunţat că Guvernul are în vedere anumite măsuri, în special „utilizarea selectivă a forţei şi arestări”.Scenele de haos în capitală, de obicei în ordine, au enervat o naţiune unde puterea s-a schimbat adesea prin lovituri de stat militare şi nu prin alageri, declanşând speculaţii că armata este pregătită să intervină din nou.

Acceptarea că şeful armatei joacă un rol pentru a găsi o soluţie la criza politică este o dovadă de slăbiciune din partea puterii. Şi, cum a fost cazul în istoria Pakistanului, când puterea slăbeşte , când agitaţia câştigă strada, există întotdeauna riscul ca armata să decidă „să fluiere sfârşitul recreaţiei”. Unii vorbesc despre o „lovitură de stat de catifea”. Relaţiile dintre Sharif şi armată au fost întotdeauna delicate. Militarii îi reproşează că a vrut să ducă la capăt procesul generalului Musharraf, acuzat de lovitură de stat în 1999 contra lui Sharif. Dar sunt şi alte probleme – Nawaz Sharif este partizanul dialogului cu talibanii, în timp ce armata continuă represiunea lor în zonele tribale, chiar dacă premierul a sfârşit prin a se ralia armatei în acest subiect. În Islamabad, majoritar paralizat de manifestaţii, cu numeroase străzi blocate şi întreprinderi care suferă pierderi, atmosfera rămâne tensionată cu poliţia şi trupele militare care protejează edificiile guvernamentale.

Scenarii

Într-o ţară cu istoria jalonată de lovituri de stat, mai mulţi analişti suspectează că opozanţii Imran Khan şi Qadri sunt ghidaţi de militarii care vor slăbirea lui Sharif, să provoace un haos care ar antrena o intervenţie în forţă a armatei.

Premierul s-a întâlnit luni cu şeful armatei, generalul Raheel Sharif, cu care nu are nici o legătură de rudenie. Armata, care joacă un rol de prim plan în Pakistan, a cerut guvernului şi manifestanţilor să îşi regleze paşnic diferendele, avertizând că va „asigura securitatea statului”, după violenţele care au făcut trei morţi în Islamabad.  

Cele mai citite

Patru victime în urma fenomenelor meteo extreme din județul Galați; premierul Ciolacu își anulează vizita în Botoșani pentru a merge la fața locului

Patru persoane și-au pierdut viața în județul Galați, în urma fenomenelor meteo extreme care au afectat mai multe localități. Decesele au fost raportate în...

Patru victime în urma fenomenelor meteo extreme din județul Galați; premierul Ciolacu își anulează vizita în Botoșani pentru a merge la fața locului

Patru persoane și-au pierdut viața în județul Galați, în urma fenomenelor meteo extreme care au afectat mai multe localități. Decesele au fost raportate în...

Procedura pentru aplicarea amnistiei fiscale ar urma să intre în vigoare de săptămâna viitoare

De săptămâna viitoare, posibil chiar de la începutul săptămânii, firmele și persoanele fizice vor putea solicita amnistia fiscală recent adoptată de Guvern. Ministerul Finanțelor a...
Ultima oră
Pe aceeași temă