17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialOvule româneşti, vândute în Israel. Şese persoane, trimise în judecată de DIICOT...

Ovule româneşti, vândute în Israel. Şese persoane, trimise în judecată de DIICOT pentru trafic de material genetic

Şase persoane au fost trimise în judecată pentru trafic de ovule. Printre cei suspectaţi că au racolat ovule de la studente din România pentru a le vinde la cupluri infertile din străinătate, se află şi cetăţeni israelieni. Totul se petrecea la o clinică privată din Bucureşti, New Med Life.

Şefii acestei unităţi sanitare au fost arestaţi în februarie.

Studentele primeau 600 de euro pentru o recoltare de ovule

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, reprezentanţi ai unei clinici private din Bucureşti, împreună cu cetăţeni israelieni specializaţi în domeniul reproducerii asistate, ar fi racolat, prin diverse metode, persoane de sex feminin, preponderent studente, pe care, contra sumei de 600 de euro pentru fiecare, le supuneau unor tratamente de stimulare hormonală, ulterior procedându-se la recoltarea de ovocite.

Paralel, inculpaţii au fost preocupaţi şi de identificarea unor persoane, dornice de fertilizare „in vitro”, pe care le-au supus procedurilor de embriotransfer.

Materialul genetic astfel obţinut a fost folosit pentru fertilizarea „in vitro” a unor persoane, 225 la număr şi în mare parte de cetăţenie israeliană, de la care inculpaţii au obţinut beneficii materiale considerabile.

Trei dintre inculpaţi sunt acuzaţi, de asemenea, că au falsificat o serie de înscrisuri sub semnătură privată, atestând împrejurări neconforme cu realitatea, şi că au înlesnit uneia dintre inculpate, specialist în domeniul biologiei celulare, realizarea embriotransferurilor fără ca aceasta să posede aviz de liberă practică în România.

Tratament de stimulare hormonală neautorizat

În rechizitoriu este reţinută şi acuzaţia de utilizare, în procedurile de stimulare hormonală, a unor medicamente care nu aveau autorizaţie de punere în circulaţie pe teritoriul românesc, valoarea acestora fiind estimată la peste 200.000 de euro.

Dosarul a fost înaintat spre competenta soluţionare la Tribunalul Bucureşti, unde a fost înregistrat cu nr. 27.222/3/2013, secţia I Penal.

Facem precizarea că sesizarea instanţei de judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, ultima etapă a urmăririi penale, fiind respectate atât prevederile art.6 pct.2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului cât şi garanţia constituţională a prezumţiei de nevinovăţie.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...
Ultima oră
Pe aceeași temă