UPDATE 20.40: Firma care a adus din Germania gălbenuşul de ou lichid contaminat cu Fipronil este din Timişoara şi nu livrează marfă decât în municipiu, a declarat şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş, Adrian Popa, pentru News.ro.
„Este vorba despre gălbenuş lichid de ou, deci nu de ouă, provenit din Germania, adus în ţară prin comerţ intracomunitar şi care se afla într-un depozit frigorific din Timişoara. Alaltăieri (marţi – n.r.) am fost notificaţi prin sistemul rapid de alertă şi imediat am luat legătura cu depozitul respectiv. Personalul s-a deplasat la faţa locului, a identificat cantitatea de produs, iar mâine merge la incinerare. Este important de spus că marfa nu a plecat în reţeaua comercială”, a declarat Adrian Popa.
Directorul DSVSA Timiş a mai precizat că gălbenuşul de ou lichid se afla în recipiente speciale şi că firma care l-a adus în ţară funcţionează în Timişoara. Potrivit lui Popa, firma din Timişoara închiriase boxa frigorifică unde păstra marfa, de la o altă firmă, tot din Timişoara, care avea în proprietate un depozit frigorific.
Inspectorii din cadrul DSVSA Timiș au descoperit o tonă de gălbenuș de ou lichid contaminat cu Fipronil, provenit din Germania, informează Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Potrivit sursei citate, nicio cantitate din acest produs nu a ajuns la comercializare. Lotul respectiv a fost reținut în depozitul unității unde fusese distribuit. Cele 1.000 de kg vor fi neutralizate prin incinerare.
Totodată, toate structurile teritoriale județene sunt în alertă, pentru a acționa în cel mai scurt timp, în cazul în care se vor primi noi notificări privind ouăle contaminate cu Fipronil. În plus, ANSVSA desfășoară activități de control, în mod randomizat, în fermele avicole din țară.
„Este necesar ca toate statele membre să fie vigilente în ceea ce privește produsele utilizate pentru controlul acarianului roșu în unitățile de păsări pentru a se asigura că nu au loc tratamente cu substanțe neautorizate”, a precizat Comisia Europeană.
Totodată, ouă contaminate s-au descoperit în opt țări, între care Luxemburg, Belgia, Olanda, Germania, Suedia, Elveţia, Marea Britanie şi Franţa. Fipronil este o substanţă folosită în mod frecvent în produsele veterinare pentru a combate puricii, căpuşele sau păduchii, însă este interzisă utilizarea în cazul animalelor destinate pentru consum.
Comisia Europeană (CE) a deschis marți o investigație pentru a elucida dacă Belgia a informat tardiv organismele europene specializate despre contaminarea ouălor cu fipronil.
„O investigație este în desfășurare pentru a stabili cu precizie când au aflat aflat autoritățile belgiene'' despre această contaminare, a declarat Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene. Ea a amintit că statele UE au ''obligația legală de a notifica în sistemul de alertă rapidă al CE imediat ce au cunoștință despre o amenințare la adresa sănătății oamenilor'', iar dacă nu fac acest lucru, atunci încalcă normele comunitare.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), această substanţă este foarte toxică şi ingerarea ei în cantităţi însemnate pe termen lung poate cauza probleme medicale severe, afectând ficatul, glandele tiroide şi rinichii.
Fipronil este un insecticid pentru uz larg, care apartine familiei chimice fenilpirazol. Acesta este folosit pentru a combate furnicile, gândacii, puricii, căpușele, termitele, coropișnitele, gărgărițele și alte insecte. Nu este permisă utilizarea lui ca și substanță antiparazitară pentru animalele destinate consumului uman.