18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecial„Organizaţie criminală“ în sferele înalte ale puterii din Venezuela

„Organizaţie criminală“ în sferele înalte ale puterii din Venezuela

Preşedintele Parlamentului de la Caracas, Diosdado Cabello, al doilea om în stat, a respins acuzaţiile SUA că ar fi implicat în traficul mondial de cocaină şi în operaţiuni de spălare de bani, aşa cum dezvăluie o anchetă asupra elitelor venezuelene „care au transformat ţara într-o placă turnantă globală pentru trafic cu droguri“.

Potrivit The Wall Street Journal şi New York Times, Diosdado Cabello, preşedintele Parlamentului Venezuelei şi numărul doi în stat după preşedintele Nicolas Maduro, este principala figură vizată de anchete asupra traficului de droguri şi spălare de bani conduse de procurori federali americani şi de o echipă de elită a Agenţiei americane de luptă contra drogurilor, DEA. Dezvăluirea ar putea avea efectul unui „seism” asupra relaţiilor şi aşa fragile între Washington şi Caracas. Cabello, care este şi prim-vicepreşedinte al Partidului Socialist Unit din Venezuela (PSUV), a respins acuzaţiile şi informaţiile protrivit cărora autorităţile judiciare ale SUA şi DEA pregătesc un dosar contra sa pentru trafic de droguri şi spălare de bani. În ianuarie, cotidianul spaniol ABC dezvăluia relaţiile dintre Cabello şi aşa-numitul Cartel al Soarelui.

În Parlamentul venezuelean s-au scandat  slogane în sprijinul lui Cabello şi vicepreşedintele Adunării Naţionale, Tania Diaz a declarat că „este un cartel media internaţional care atacă”.

Procurorii americani anchetează mai mulţi înalţi responsabili venezueleni, inclusiv preşedintele Parlamentului, asupra suspiciunilor că au transformat ţara într-o placă turnantă mondială pentru traficul cu cocaină şi spălare de bani. Sunt folosite mărturiile unor foşti traficanţi de cocaină, informatori care în trecut erau lângă un înalt funcţionar venezuelean şi transfug din armata venezueleană. O ţintă de prim rang este Cabello, considerat ca al doilea om cel mai puternic în stat. „Există numeroase dovezi pentru a justifica faptul că este unul dintre şefi, dacă nu chiar căpetenia”, declară un funcţionar din departamentul american de Justiţie vorbind despre un grup de ofiţeri militari şi de înalţi responsabili suspectaţi de implicare în comerţul cu droguri.

Administraţia Obama nu conduce sau coordonează anchetele, care sunt gestionate de procurori federali care au o marjă de manevră extinsă pentru vizarea suspecţilor. Dacă anchetele se vor traduce prin acte de acuzare făcute publice contra lui Cabello şi altor înalţi responsabili venezueleni, furia rezultată în Venezuela va plonja probabil relaţiile dintre cele două ţări în cea mai gravă criză de după preluarea puterii de către Hugo Chavez, în urmă cu 16 ani. Reacţia Venezuelei „va fi un seism”, a declarat un responsabil american. Autorităţile americane precizează că investigaţiile sunt avansate, dar actele de acuzare care pot rezulta vor rămâne secrete până când autorităţile vor putea proceda la arestări, un lucru dificil dacă nu imposibil, dacă suspecţii nu se vor afla în călătorie în străinătate.

Cocaina, trambulina venezueleană

Anchetele sunt un răspuns la explozia înregistrată în traficul de droguri în Venezuela, stat bogat în petrol. Sub presiunea Columbiei, unde autorităţile luptă din 2000 contra comerţului cu droguri cu ajutorul american de 10 miliarde dolari, numeroşi traficanţi columbieni şi-au deplasat operaţiunile în Venezuela, unde agenţii americani anti-drog declară că au găsit un guvern militar şi dornic să permită şi, în final, să controleze contrabanda cu cocaină în ţară. „Majoritatea traficanţilor importanţi se află în acest moment în Venezuela”, arată Joaquin Perez un avocat din Miami care reprezintă traficanţi columbieni cheie care au recunoscut că operează plecând din Venezuela. Acest stat nu produce coca, foile utilizate pentru extragerea cocainei, şi nici nu produce acest drog, dar SUA estimează că circa 131 tone de cocaină, jumătate din cocaina totală produsă în Columbia, au fost deplasate în 2013 din Venezuela. Procurorii americani nu îl vizează pe preşedintele Nicolas Maduro, care a preluat puterea la moartea lui Chavez acum doi ani. Reprezentanţii legii din SUA declară că alţi funcţionari venezueleni şi ofiţeri militari sunt conducătorii de facto care organizează traficul de droguri ce utilizează Venezuela ca o rampă de lansare pentru expedierile de cocaină spre Statele Unite ca şi spre Europa.

Mildred Camero, care a fost „ţarul drogurilor” în epoca Chavez înainte de a fi forţat să plece brusc în 2005, a declarat că Venezuela are „un guvern de narcotraficanţi şi de spălători de bani”. Ea a colaborat recent la cartea „Chavism, trafic de droguri şi militarism”, în care ea dezvăluie că statul a fost penetrat de corupţia legată de droguri şi numeşte o duzină de funcţionari, inclusiv nouă generali, care au lucrat cu contrabandiştii.

Criminalitate galopantă

Reprezentanţii legii din SUA au precizat că au accelerat investigaţiile în ultimii doi ani, perioadă în care economia Venezuelei s-a agravat considerabil. Criminalitatea a devenit galopantă, Venezuela ajungând ţara cea mai violentă de pe continent, stimulând populaţia să emigreze. Agravarea crizei a facilitat sarcina autorităţilor americane de a recruta informatori, mai ales persoane apropiate de înalţi responsabili venezueleni. Traficanţii de droguri din Columbia şi Venezuela care au venit în SUA, sunt dornici să  furnizeze informaţii privind elitele venezuelene în schimbul primirii dreptului de rezidenţi şi al uşurării pedepselor. „După criza din Venezuela, avem mai mult succes în construirea acestor cazuri”, a declarat procurorul federal al districtului Est din New York, care lucrează la cazurile din Venezuela.

În ianuarie, anchetatorii americani au înregistrat un avans major când căpitanul de marină Leamsy Salazar a fugit şi a ajuns la Washington. Salazar, care a condus serviciul de securitate al lui Cabello, a declarat autorităţilor SUA că a supervizat lansarea unei importante încărcături de cocaină provenită din peninsula Paraguana din Venezuela. Cabello a negat declaraţiile lui Salazar, fosta sa gardă de corp, şi l-a numit un „infiltrat” care nu deţine nici o probă a implicării sale în trafic de droguri. Rafael Isea este alt transfug care a vorbit cu anchetatorii americani. Fost ministru de Finanţe al Venezuelei şi guvernator al statului Aragua, Isea a fugit din ţară în 2013. Informaţiile provenite de la transfugi sau venezueleni nemulţumiţi au permis stabilirea „implicării clare a  înalţilor responsabili ai Gărzii naţionale şi din guvernul Venezuelei în traficul de droguri”. De asemenea, SUA a primit informaţii de la bănci şi finanţişti care manipulează bani pentru înalţii responsabili din Venezuela. 

Justiţia americană şi DEA, agenţia anti-drog, anchetează asupra unor responsabili politici şi militari din Venezuela, suspectaţi că au transformat ţara într-o placă turnantă a traficului mondial de cocaină şi de spălare de bani.

Cele mai citite

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă