16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialOrganismul de cercetare a plagiatelor, epurat politic

Organismul de cercetare a plagiatelor, epurat politic

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare are o nouă structură din care nu mai fac parte personaje politice cum ar fi senatorul Ecaterina Andronescu sau vicepremierul Vasile Dâncu.

Ministrul Educației, Adrian Curaj, a semnat decretele prin care a numit noi membri în Consiliul Director și în Comisiile componente ale Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare. Alegerea s-a făcut prin concurs, unde concurența a fost de patru pe loc.

Consultă noua structură a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare AICI.

Andronescu, pierderi pe linie

CNATDCU este un organism care joacă un rol foarte important în acordarea și retragere titlurilor universitare.  Structura CNATDCU are cinci domenii de activitate: Matematica și științe ale naturiiȘtiințe inginerești,Științe biologice și biomedicaleȘtiințe socialeȘtiințe umaniste și arte. Acestea, la rândul lor se subdiviziează într-un total de 35 comisii de specialitate şi 77 domenii fundamentale. La o primă lectură a listei noilor membri ai CNATDCU se poate observa curățarea acesteia de persoane controversate și de politicieni.

În vechiul CNATDCU, senatorul Ecaterina Andronescu făcea parte din Consiliu General și era președinte al Comisiei de Inginerie Chimică, Inginerie Medicală, Știința materialelor și nanomateriale. Ambele poziții au fost pierdute de către Andronescu, funcția de președinte în favoarea profesorului Horia Iovu de la Universitatea Politehnica București. Vicepremierul Vasile Dâncu nu mai face parte din CNATDCU și, implicit, din Comisia de sociologie, științe politice și administrative.

 O veste bună vine și de la Comisia juridică. România liberă a scris, în exclusivitate, că Gabriel Boroi, președintele Comisiei de Științe Juridice a CNATDCU – chemată să analizeze acuzațiile de plagiat formulate la adresa fostului premier Victor Ponta – a dat deja un verdict în acest caz. Profesorul a fost unul dintre cei trei experți numiți de către Consiliul Național de Etică din cadrul Ministerului Educației care, în vara anului 2012, au decis că Ponta nu a plagiat în teza sa de doctorat. După ce Rl a prezentat cazul, Ministerul Educației a decis că Boroi este incompatibil și i-a retras dreptul de a vota. În noua structură a CNATDCU, președintele Comisiei Juridice este profesorul Mircea Dan Bob de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca. Profesorul Boroi nu se mai regăsește nici măcar printre membri.

Academia de Informații, în minoritate

Printre personalitățile bănuite de plagiat aflate la judecata Comisiei de științe militare, informații și ordine publică se află prim pocurorul general al României Bogdan Licu, fostul primar Neculai Onțanu și fostul ministru Mihai Stănișoară. Flagrant este cazul lucrării de doctorat a ministrului Apărării, Petre Tobă. Rl a scris că acuzațiile de plagiat vor fi analizate de către o comisie din care fac parte profesori activi la unitatea de învățământ unde demnitarul a obținut titlul de doctor. Noua componență a Comisiei de Științe  Militare nu îl mai are ca președinte pe colonelul Sorin Pânzariu, secretarul științific al Universităţii Carol I unde Tobă a obținut titlul de doctor. Noua comisie este condusă de profesorul Eugen Prună de la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza din București. Comisia de științe militare, informații și ordine publică are șapte membri, doar doi fiind de la Academia de Informații Mihai Viteazu, care a acordate mai multe doctorate bănuite de fraudă academică.

Membrii CNATDCU sunt personalități de prestigiu academic și științific, cultural și moral recunoscute pe plan național sau internațional numite de către ministrul educației și cercetării pentru o perioadă de maxim patru ani. 

 

 

 

Cele mai citite

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...

Cotnari a lansat Crama Transparentă

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri pure, românești, lansează campania „Crama...

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă