11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialOradea, buget comparabil cu Sibiu şi Târgu-Mureş la un loc

Oradea, buget comparabil cu Sibiu şi Târgu-Mureş la un loc

Lunile ianuarie şi februarie sunt cele mai importante din an pentru administraţiile locale. Atunci, aleşii stabilesc bugetele şi fiecare primărie va şti pe ce sume se poate baza în anul în curs. Municipiul Oradea este unul dintre cele mai “norocoase” din ţară la acest capitol. Autorităţile locale au stabilit un buget pe care multe dintre oraşele importante din România nici nu îndrăznesc să-l viseze. Suma de 1.014 milioane de lei reprezintă un record pentru oraşul bihorean, însă numeroasele proiecte europene au pus cel mai mult umărul la depăşirea cifrei de un miliard pe care o are Oradea la dispoziţie în 2012.

“Cele mai importante resurse din fondurile europene au fost atrase pentru proiecte majore cum ar fi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, construcţia unui Aquapark la ştrandul municipal, dar şi construirea CET-ului pe gaz. Aceste fonduri europene reprezintă 16% din veniturile totale, adică aproape 165,8 milioane de lei. Dacă ne uităm la execuţie, planificatul din 2012 este cu 54% mai mare decât realizatul în 2011. Este un pas mare care se datorează, în principal, unei munci intense duse de angajaţii noştri pentru atragerea de fonduri europene”, a declarat viceprimarul Oradiei, Rozalia Biro.

Buget de criză la Sibiu

Astfel, nu întâmplător bugetul oraşului bihorean pe acest an are o valoare mai mult decât dublă faţă de 2011. Din cele 1.014 milioane de lei, 475,3 milioane lei înseamnă bugetul de cheltuieli, în timp ce 538,7 milioane sunt alocate pentru investiţii în oraş. Bugetul, după ce a intrat în dezbatere publică, urmează să fie supus spre aprobare cel târziu la începutul săptămânii viitoare. Acest buget al Oradiei se poate compara cu alte două bugete ale unor oraşe destul de importante pentru investitori, Sibiu şi Târgu-Mureş. Fostă capitală culturală europeană, despre Sibiu se poate spune că are parte în acest an de un buget de criză. Doar puţin peste 336 de milioane de lei reprezintă suma pe care unul dintre cele mai importante oraşe din România se poate baza în acest an.

Consiliul Local Sibiu a aprobat, la finalul lunii trecute, un buget general mai mare, totuşi, cu 30 de milioane de lei decât cel din urmă cu un an. Din cei 336 de milioane, 209 milioane reprezintă veniturile proprii ale Consiliului Local şi doar 14 milioane de lei vin din fondurile europene. Transporturile şi-au tăiat serios partea leului şi au primit 120 de milioane de lei, iar din aceştia, 44 de milioane vor fi folosiţi pentru repararea şi modernizarea străzilor. Capitolul “Cultură”, practic cel care aduce cele mai mari beneficii de imagine oraşului, a trebuit să se mulţumească cu 29,4 milioane de lei. Târgu-Mureşul a primit pentru 2012 un buget în valoare de puţin peste 700 de milioane de lei, astfel că, adunat cu cel al Sibiului, rezultă un buget cu maxim 100 de milioane de lei mai mare decât cel al Oradiei. Bugetul de cheltuieli a fost stabilit la 601 milioane, iar veniturile pe care administraţia mureşeană se aşteaptă să le încaseze în acest an nu vor depăşi 170 de milioane de lei.

Aprobat cu scandal

De altfel, votarea bugetului oraşului Târgu-Mureş nu s-a putut desfăşura fără gălăgie. Unii consilieri locali au vrut să înţeleagă de ce anumite sume care se duc înspre un domeniu sau altul sunt diferite, în timp alţi consilieri au cerut o dezbatere publică pe buget, înainte ca acesta să fie adoptat. “Consider anormală decizia consilierilor de a nu ne permite să vorbim pe perioada unui minut în cadrul şedinţei de Consiliu Local. Ei se dovedesc din nou să sunt un grup infracţional”, a declarat preşedintele PSD Târgu-Mureş, Dragoş Popa. În cele din urmă, bugetul a fost votat în totalitate.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă