16.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialOpt prahoveni, cercetaţi de DIICOT pentru spălare de bani

Opt prahoveni, cercetaţi de DIICOT pentru spălare de bani

Poliţiştii şi procuorii DIICOT au făcut, marţi dimineaţă, mai multe percheziţii la persoane suspectate că în activităţile lor comerciale ar fi emis şi folosit file CEC fără acoperire fără disponibil în cont. Cu sumele obţinute din activitatea infracţională membrii grupării îşi cumpărau case şi maşini de lux.

”La data de 26 noiembrie, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Ploieşti au efectuat 7 percheziţii domiciliare în judeţul Prahova, la locuinţele şi sediile societăţilor controlate de membrii unui grup infracţional organizat, format din 6 persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune prin emiterea de file CEC fără disponibil în cont şi spălare de bani.

În fapt, grupul infracţional organizat este suspectat că ar fi acţionat pe raza mai multor judeţe din ţară, fiind coordonat de un bărbat de 33 de ani, din Mislea, judeţul Prahova, asociat şi administrator la mai multe firme cu sediul în judeţul Prahova, cu afaceri în domeniul comerţului”, se arată într-un comunicat al poliţiei

Cum acţiona gruparea

Membrii grupării sunt suspectaţi că ar fi achiziţionat de la societăţi din ţară diverse bunuri, iar pentru plata contravalorii acestora, cu bună ştiinţă, ar fi emis instrumente de plată, file CEC şi bilete la ordin care au fost refuzate de unităţile bancare din cauza lipsei de disponibil, activitatea infracţională întinzându-se în perioada anilor 2010 – 1012. Prejudiciul creat a fost stabilit, până în prezent, la 1.600.000 de lei.

Membrii grupării foloseau societăţi care funcţionau aparent legal înfiinţate iniţial pe numele lor şi prin care derulau o perioadă de timp pentru activităţi legale.

Ulterior cesionau aceste firme către alţi membrii ai grupării care emiteau efectiv filele CEC fără disponibil asigurându-se în acelaşi timp că nu mai pot fi executaţi de niciunul din creditori neavând bunuri pe societăţile respective. Sumele astfel obţinute au fost folosite de membrii grupării pentru achiziţia de bunuri imobile de valoare şi autoturisme de lux pe numele unor rude sau persoane apropiate.

Opt persoane vor fi conduse la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Ploieşti, pentru audieri şi luarea măsurilor legale ce se impun. Poliţiştii din cadrul BCCO Ploieşti şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Ploieşti efectuează cercetări faţă de suspecţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de iniţiere şi aderare la un grup infracţional organizat, înşelăciune şi spălare de bani.

În vederea recuperării prejudiciului, au fost instituite măsuri asiguratorii asupra unor imobile şi autoturisme ce aparţin membrilor grupării.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al ofiţerilor Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR.

Percheziţiile au fost efectuate cu sprijinul jandarmilor de la G.J.M. Ploieşti.

Cele mai citite

Taxele prea mari pe salarii au scos mii de români în stradă

Delegaţia Blocului Naţional Sindical a cerut luni reprezentanţilor Ministerului Finanţelor măsuri privind reducerea fiscalităţii pe muncă şi demararea de urgenţă a unei reforme fiscale,...

FCU Craiova și FC Voluntari, în Liga a 2-a! Dinamo și FC Botoșani au prins barajul

FCU Craiova și FC Voluntari vor juca din sezonul viitor la matineu, în timp ce Dinamo și FC Botoșani au prins locurile de baraj,...

1 august devine Ziua naţională a Salvamont România

Senatul a adoptat, în calitate de primă cameră sesizată, propunerea legislativă de instituire a Zilei Naționale a Salvamont România, care va fi sărbătorită în...
Ultima oră
Pe aceeași temă