19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialOpt olandezi, membri ai ISIS, ar fi fost executați în Siria

Opt olandezi, membri ai ISIS, ar fi fost executați în Siria

Serviciile de informaţii olandeze au deschis o anchetă pentru a verifica dacă opt olandezi membri ai grupării Stat Islamic ar fi fost executați, informează France Presse (AFP), citată de Agerpres.

Informațiile în acest sens provin de la o organizaţie din Siria. Potrivit acestei surse, gruparea Stat Islamic i-a acuzat pe cei opt combatanţi olandezi de tentativă de revoltă şi apoi i-a executat.

”Investigăm aceste afirmaţii, încercând să obţinem o confirmare sau infirmare de la o sursă publică”, a indicat pentru AFP un purtător de cuvânt al Serviciilor de informaţii olandeze (AIVD), subliniind că nu dispune de nicio informaţie suplimentară. 

Activişti sirieni din organizaţia ‘Raqqa este masacrată în tăcere’ au anunţat luni pe Twitter că Statul Islamic a ”executat opt combatanţi olandezi vineri la Maadan, în provincia Raqqa, după ce i-a acuzat de tentativă de dezertare şi revoltă”.

Această organizaţie strânge în secret, începând din aprilie 2014, dovezi despre abuzurile jihadiştilor în oraşul Raqqa, din nordul Siriei, capitala autoproclamată a SI. 

De peste o lună existau tensiuni între 75 de jihadişti olandezi, dintre care unii de origine marocană, care se regrupaseră la Raqqa, şi membri irakieni ai serviciilor de informaţii ale SI. Aceştia din urmă au arestat trei jihadişti olandezi, suspectându-i că vor să fugă, iar unul dintre ei a murit sub loviturile primite în timpul interogatoriului.

Conducerea SI la Raqqa a trimis un delegat la jihadiştii olandezi pentru a rezolva problema, însă aceştia l-au asasinat pentru a răzbuna moartea colegului lor. Ca urmare, înalta conducere a SI în Irak a dat ordin să fie arestat întregul grup de combatanţi jihadişti olandezi, care au fost încarceraţi în două închisori la Tabaqa şi Maadan, iar opt dintre ei au fost executaţi, a explicat ONG-ul ‘Raqqa este masacrată în tăcere’.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO, organizaţie neguvernamentală cu sediul la Londra) nu a confirmat aceste execuţii, însă a menţionat că există informaţii potrivit cărora trei luptători originari din Maghreb, dar având cetăţenii europene, au fost executaţi în Wilayat al-Furat, regiune la frontiera siriano-irakiană. 

Potrivit AIVD, până acum 200 de cetăţeni olandezi, printre care 50 de femei, au aderat la gruparea Stat Islamic în Irak şi Siria.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Direcția Tehnică a TAROM, ruptă de compania de stat. Ce înseamnă pentru transportatorul aerian

Astăzi s-a aprobat și semnat în Consiliul de Administrație ca Direcția Tehnică din cadrul TAROM să devină entitate juridică independentă, a precizat, pentru ROMÂNIA...

EXCLUSIV. Surse liberale: Nicușor Dan a vrut să demisioneze după trei luni; PNL l-a oprit

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a vrut să demisioneze din funcție, după aproximativ trei luni de la preluarea mandatului, au declarat, pentru cotidianul...

Direcția Tehnică a TAROM, ruptă de compania de stat. Ce înseamnă pentru transportatorul aerian

Astăzi s-a aprobat și semnat în Consiliul de Administrație ca Direcția Tehnică din cadrul TAROM să devină entitate juridică independentă, a precizat, pentru ROMÂNIA...
Ultima oră
Pe aceeași temă