Intamplari de inalta frumusete nationala si culturala aveau loc acum 80 de ani la Sannicolau Mare din Banat, la putina vreme scursa de la Unire. In prealabil, un contur luminos s-a remarcat in revista trimestriala „Primavara” de la Sannicolau Mare, mai exact spus, in suplimentul cultural „Samanatorul”. Ca sa intelegem mai clar realitatile acestei vremi apuse, vom cita cateva referinte asa cum stau ele tiparite in vechea publicatie. Se infiinteaza o societate a elevilor, se organizeaza sezatori, se intocmesc statute, se fac dezbateri literare, dar si formatiuni sportive. Aripile scolilor romanesti din zona se deschideau tot mai cutezator, iar ideea unui bust Eminescu la aceasta margine de tara devine insufletitoare. Tineretul de jur-imprejur e cel care raspunde cu entuziasm, organizand in cursul vacantelor manifestari culturale si sportive destinate strangerilor banesti pentru fondurile necesare lucrarilor specifice in jurul inaltarii unui bust. Printre ei, junele scolar Vichente Bugariu, viitor bibliotecar la Academia Romana si apoi gazetar la ziarul „Vestul” din Timisoara al lui Sever Bocu, se remarca printr-un text omagiu asupra vietii si operei lui Eminescu, sustinut in fata publicului.
Putem constata cu reala constiinta ca dezvelirea de la 25 septembrie 1925 a bustului lui Mihai Eminescu, intr-o autentica premiera nationala la vremea aceea de dupa primul razboi si, totodata, dupa anii dintai de la Alba Iulia, de fata adunandu-se o foarte larga participare populara animata de situarea onoranta a bustului in coltul de tara banatean si intr-o lumina deosebit de favorabila pana departe in Romania Mare. Asezat in fata gimnaziului din Sannicolau Mare, in fata adunarii compacte a publicului entuziast, au luat cuvantul poetii Octavian Goga si Ion Minulescu, glasurile lor fiind insotite de cuvantarea profesorului Teodor Bucurescu, directorului gimnaziului, editor al saptamanalului „Primavara” si, totodata, initiatorul dezvelirii bustului. „Cea mai curata sarbatoare se desfasoara astazi sub ochii nostri! Pentru intaia oara pe petecul de pamant romanesc dezrobit, de pe chipul de bronz al lui Eminescu cade valul (…) Am cautat sa dezleg in mintea mea rostul tainei de ce invatatori si cete de tarani invaluiti de infiorare mistica v-ati adunat cu totii sa va plecati genunchii? Cred ca va inteleg si pot da raspuns (…). Banateni la praznicul libertatii voi sunteti singurii care ati venit cu totii, in inima v-au ramas inca strigatele de dor si chemari tulburatoare… Va trebuie un poet care sa va zguduie si sa va alinte, un cantareti si un animator pentru ziua de maine”.
Iar Octavian Goga a spus: „L-ati ales pe Eminescu si ati fost priceputi in alegere. Omagiul pe care i-l aduceti va face cinste, fiindca dovediti o inalta intelegere a culmilor de pe care vorbeste gandirea noastra”. Nestins dor si inalta intelegere continua a fi raspunsul la cei 80 de ani de la intamplari de asemenea dimensiuni. Primaria Sannicolau Mare prin Casa de Cultura desfasoara incepand din prima saptamana a lunii septembrie anul acesta manifestarile sarbatoresti ale evenimentului necontenit viu.