16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialOperă rock despre Eminescu din azil

Operă rock despre Eminescu din azil

Ca în fiecare an, în ziua naşterii poetului Mihai Eminescu sunt organizate o serie de acţiuni culurale. La 161 de ani de la naşterea poetului, copiii şi adulţii se întrec în recitat poezii, au loc spectacole de teatru, expoziţii sau simpozioane. La Cluj-Napoca, ziua dedicată marelui poet, va începe cu depuneri de coroane la statuia poetului, din faţa Teatrului Naţional „Lucian Blaga”.

Aniversare în avampremieră

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” îl va omagia pe marele poet. La filiala „Traian Brad”, de la ora 11.00, va avea loc un recital de poezii susţinut de elevi. De la ora 18.00 va avea loc spectacolul „Într-o lume relativă – Gând pentru Eminescu”, organizat de Asociaţia Artimage în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga” Cluj. Spectacolul va avea loc în sala media din sediul central al bibliotecii. Tot astăzi, la ora 12.00, Uniunea Scriitorilor,filiala Cluj, organizează simpozionul „Moment Eminescu” în cadrul evenimentului „Deschiderea anului literar 2011″. La Târgu-Mureş manifestările dedicate poetului Mihai Eminescu au început încă de ieri, când la Universitatea „Petru Maior” a avut loc conferinţa cu tema „Eminescu şi ceilalţi”, susţinută de poetul George Stanca. Astăzi, Casa de Cultură “Mihai Eminescu” din Târgu-Mureş organizează o expoziţie omagială închinată poetului naţional, eveniment urmat de un program omagial la bustul poetului. Manifestarea va reuni momente prezentate de elevii Colegiului Naţional “Unirea”, ai Liceului Pedagogic “Mihai Eminescu” şi ai Colegiului Naţional “Al. Papiu Ilarian” din Târgu-Mureş.

Eminescu pe acorduri rock

Trupa de Teatru „Audienţă generală” oferă publicului un spectacol inedit: opera rock într-un singur act, “Eminescu, cugetări din azil”, în regia lui Adrian Mureşan. „Cu acest spectacol, elevii au câştigat patru premii la Festivalul de Teatru pentru Tineri Stage şi a fost considerată Cea mai bună piesă de teatru (regie, scenariu, joc al actorilor)” afirmă partenerii evenimentului, fundaţia parinticlujeni.ro . În deschiderea spectacolului va rula scurtmetrajul “Coffee with love”, producţie care le-a adus elevilor, anul trecut, locul I la Festivalul Internaţional Sanremo. Spectacolul va avea loc sâmbătă, de la ora 17.00, în sala „Euphorion” a Teatrului naţional „Lucian Blaga”. Tot sâmbătă, la Casa de Cultură a Studenţilor, va avea loc un simpozion dediat lui Maihai Eminescu. Elevii mai multor şcoli se vor întrece într-un concurs „Cine ştie câştigă”, o competiţie de interpretare a poeziilor lui Eminescu, în limbile română, engleză şi franceză. În cadrul evenimentului va avea loc o expoziţie fotodocumentară şi de carte.

„Astrele” îl celebrează pe Eminescu

Biblioteca Judeţeană Astra şi Complexul Naţional Muzeal (CNM) Astra din Sibiu au pregătit mai multe evenimente pentru ziua de 15 ianuarie. Sâmbătă, toţi vizitatorii unităţilor CNM Astra vor putea intra gratuit. Complexul Muzeal a pregătit la „Casa Hermes” un recital de poezie eminesciană oferit de actorii Cătălin Pătru, Veronica Popescu, Alexandra Didilescu, Pali Vecsei şi Adrian Neacşu de la Teatrul Naţional “Radu Stanca” din Sibiu. De asemenea, astăzi, la ora 12.00, Biblioteca Astra organizează o depunere de flori la bustul poetului din parcul Subarini. Bustul poetului a fost creat de sculptorul Radu Moga, la iniţiativa scriitoarei Ecaterina Săndulescu şi a fost expus publicului în 2 octombrie 1938.

Spectacol omagiar pe Bega

Ziua de naştere a poetului naţional, Mihai Eminescu, va fi marcată şi la Timişoara printr-un spectacol aniversar care urmăreşte biografia şi creaţia lirică a Luceafărului poeziei româneşti. Astfel, mâine de la ora 19, la Teatrul Naţional va avea loc premiera spectacolului „Eminescu”, în interpretarea unor nume de frunte a scenei timişorene, printre care Ion Rizea, Ioan Romeo, Colin Buzoianu, Doru Iosif şi Alecu Reus. Regie artistică este semnată chiar de directoarea instituţiei de cultură, Ada Lupu. Din acest an, 15 ianuarie, ziua în care se aniversează naşterea lui Mihai Eminescu, a fost decretată „Ziua Naţională a Culturii”.

Cele mai citite

OFICIAL. Massimiliano Allegri a fost demis de Juventus

Clubul de fotbal Juventus Torino a anunțat vineri, 17 mai 2024, demiterea antrenorului Massimiliano Allegri. Anunțul vine la doar două zile după ce echipa a...

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...
Ultima oră
Pe aceeași temă