10.2 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialONU pune capăt mandatului de intervenţie în Libia

ONU pune capăt mandatului de intervenţie în Libia

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat joi, în unanimitate, o rezoluţie care pune capăt mandatului ce autorizează folosirea forţei în Libia, în pofida apelurilor Guvernului de tranziţie libian pentru prelungirea sa, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT) din Libia a cerut miercuri NATO să menţină operaţiunile cel puţin până la sfârşitul anului, dând asigurări că, în pofida morţii lui Muammar Kadhafi, ultimii săi oameni continuă să reprezinte o ameninţare pentru ţară.

Rezoluţia Consiliului de Securitate ordonă încetarea autorizaţiei pentru o zonă de interdicţie aeriană şi a oricărei acţiuni militare pentru a proteja civilii, începând din 31 octombrie de la ora 23.59 (ora Libiei).

NATO urmează să se întrunească vineri la Bruxelles pentru a declara formal sfârşitul atacurilor aeriene din Libia, care durează de şapte luni.

Rezoluţia Consiliului reduce embargoul internaţional asupra armelor astfel încât CNT să poată achiziţiona armament pentru a asigura securitatea naţională.

Rezoluţia pune capăt îngheţării averilor Corporaţiei Naţionale Libiene a Petrolului, Zuetina Oil Company, precum şi restricţiilor vizând Banca Centrală a Libiei, Libyan Arab Foreign Bank, Libyan Investment Authority şi Libyan Africa Investment Portfolio.

CNT a declarat “eliberarea” formală a Libiei la 23 octombrie, la trei zile după moartea lui Muammar Kadhafi.

NATO, care a efectuat raiduri decisive pentru înlăturarea colonelului Kadhafi, a precizat că va căuta noi modalităţi de a ajuta CNT în domeniul securităţii.

Şeful diplomaţiei franceze, Alain Juppe, declara miercuri că trebuie găsită “o altă modalitate de a acompania tranziţia” în Libia.

Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...
Ultima oră
Pe aceeași temă