13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialONU: Guterres dorește să-l întâlnească pe Trump "cât mai repede posibil"

ONU: Guterres dorește să-l întâlnească pe Trump “cât mai repede posibil”

Viitorul secretar general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, care a discutat la sfârșitul lui noiembrie cu președintele rus, Vladimir Putin, și-a exprimat miercuri dorința de a-l întâlni "cât mai repede posibil" pe Donald Trump, transmite AFP, preluată de Agerpres.

"Am avut o excelentă reuniune de lucru cu președintele Putin și sper că va fi la fel și în ce-l privește pe Donald Trump. Am cu siguranță tot interesul să-i fac o vizită cât mai repede posibil", a indicat Guterres, într-un interviu exclusiv acordat canalului portughez de televiziune SIC.

"Statele Unite sunt nu numai principalul furnizor de fonduri pentru ONU, ci de asemenea un element fundamental în toate acțiunile sale", a continuat el, înainte de a se declara "hotărât să stabilească un dialog constructiv cu viitoarea administrație americană".

În opinia a numeroși diplomați la ONU, alegerea lui Donald Trump la președinția Statelor Unite riscă să complice sarcina lui Guterres, care îi va succede, pe 1 ianuarie, sud-coreeanului Ban Ki-moon.

Trump a avertizat vineri că "lucurile vor fi diferite la ONU" după sosirea sa la Casa Albă, pe 20 ianuarie, reacționând la adoptarea unei rezoluții în Consiliul de Securitate contra coloniilor israeliene în teritoriile palestiniene.

În plus, următorul președinte al SUA nu și-a ascuns scepticismul asupra luptei contra încălzirii globale, calul de bătaie al lui Ban Ki-moon, lăsând să se înțeleagă că va repune în discuție acordul încheiat acum un an la Paris.

Întrebat în această privință, Antonio Guterres a apreciat că "noul guvern va adopta cu siguranță o poziție diferită" de politica dusă de Barack Obama, dar că nu ar trebui să se aștepte la o "evoluție radicală" a societății americane în materie de mediu.

Cele mai citite

Importanța testelor de screening pentru femei – Pasul esențial către o sănătate durabilă

Datorită progreselor rapide ale tehnologiei aplicate în medicină, femeile pot face teste de screening pentru a depista la timp boli grave, bolile canceroase, în...

Zona din fața casei – amenajări necesare pentru a completa estetic și funcțional spațiul

În fața casei tale, există o zonă care poate fi un spațiu deosebit pentru a-ți...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă