21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialONG-urile vor face „presiuni pozitive” pentru absorbția fondurilor europene

ONG-urile vor face „presiuni pozitive” pentru absorbția fondurilor europene

Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR) vrea să atragă bani de la UE și să crească alocația bugetară pentru Educație și Apărare.

Un grup de ONG-uri și de sindicate, reunite în cadrul Coaliției pentru Modernizarea României, condusă de Alexandru Cumpănașu, și-au propus să facă „presiuni pozitive” pentru ca Executivul să-și respecte angajamentele europene, precum și cele legate de educație și apărare.

CNMR susține și un decalog profesional al Parlamentului, vrea să convingă partidele să-l transpună în practică și solicită alegătorilor să țină seama de aceste criterii. Coaliția cere parlamentarilor prezentarea a minum zece activități desfășurate în sprijinul comunității căreia îi cere votul, să nu fi suferit condamnări care să îi interzică dreptul de a alege sau de a fi ales, să aibă un plan managerial propriu și experiență în muncă de minimum cinci ani de zile. De asemenea, CNMR a cerut partidelor politice să facă o evaluare publică a fiecărui candidat pentru a testa maturitatea, integritatea și profesionalismul.

O altă prioritate o reprezintă educația, CNMR negociind deja cu politicienii majorarea bugetului din domeniu cu 15%. De asemenea, CNMR pledează pentru o serie de măsuri pentru securitatea națională, cum ar fi alocarea a 2% din PIB pentru acest domeniu și elaborarea unui pachet legislativ în domeniu, care să respecte drepturile cetățenilor.

Coaliția este preocupată și de dimensiunea națională, analizând situația din Republica Moldova și Transilvania, în perspectiva împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1 decembrie 1918.

Garnitura din fruntea CNMR

O altă țintă a CNMR este absorbția fondurilor structurale. Potrivit unui material prezentat de Marius Nica, fost ministru al Fondurilor Europene, rata absorbției este de doar 2%. Cumpănașu a explicat că CNMR va pune o „presiune pozitivă” pe viitorul Guvern, pentru a accelera atragerea de fonduri europene. De altfel, el a punctat acțiunile de până acum al CNMR, în această zonă. „Nici nu știți ce presiuni s-au făcut asupra mea. Și pentru ce? Pentru că am chemat niște miniștri la audieri, pentru că nu au obținut fonduri europene. După decembrie vom fi și mai agresivi”, a menționat Cumpănașu.

CNMR este o coaliție care cuprinde mai multe sindicate și ONG-uri, ceea ce se reflectă și în structura de organizare. Astfel, ieri, Alexandru Cumpănașu a fost ales președinte al CNMR. Printre vicepreședinți se numără Mihai Daraban (din partea Camerei de Comerț și Industrie), Sorin Cîmpeanu (din partea Consiliului Național al Rectorilor), Simion Hăncescu (Confederația Meridian), Marius Nistor (Federația „Spiru Haret”), Anton Hadăr (Federația „Alma Mater”), Dragoș Frumosu (Sindalimenta). Printre vicepreședinții CNMR se numără și o serie de foști demnitari ai statului român precum Vasile Pușcaș (fost ministru pentru Aderarea la UE), Costin Georgescu (fost director al SRI), Constantin Degeratu (fost șef la Marelui Stat Major) sau Marius Nica (fost ministru al Fondurilor Europene).

Suținere pentru Maia Sandu

Conferința CNMR a aprobat o rezoluție privind susținerea candidatului Maia Sandu la președinția Republicii Moldova.

CNMR îi îndeamnă pe cetățenii moldoveni aflați pe teritoriul României să participe la vot. „Am solicitat Guvernului României asigurarea gratuității transportului feroviar pentru cetățenii moldoveni ce se află pe teritoriul României în ziua votului și ne bucurăm că Guvernul a ținut cont de această solicitare”, se menționează în document.

Cele mai citite

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Cele mai întâlnite prenume

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul...

România are cea mai mare evaziune, dar nu sunt cele mai mici taxe, așa cum susține premierul

România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat, însă la capitolul cele mai mici taxe, suntem de departe statul...

Mișcare surprinzătoare a Bursei de la București

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni...
Ultima oră
Pe aceeași temă