13 C
București
duminică, 13 octombrie 2024
AcasăSpecialOmul de nicaieri

Omul de nicaieri

Un pacient fara identitate, intelectual, se afla in custodia Clinicii de Psihiatrie „Eduard Pamfil” din Timisoara de peste patru luni si, in ciuda tratamentelor de specialitate, barbatul nu reuseste sa-si aminteasca nimic despre trecutul sau. Mai mult, toate eforturile politistilor de a-l depista in evidentele vreunui judet din Romania au esuat, nefiind consemnata, in ultimii ani, disparitia vreunei persoane care sa aiba semnalmentele amnezicului. „Un caz asemanator nu am mai intalnit in cariera mea. Este o premiera nationala in domeniul psihiatriei”, a afirmat directorul Clinicii de Psihiatrie din Timisoara, dr. Mircea Lazarescu. El este nedumerit ca pana in prezent misteriosul pacient nu a fost revendicat de nimeni, ca si cum nici nu ar exista.

„Parca cineva i-a spalat creierul!”

Barbatul, in varsta de 48-50 de ani, a fost descoperit in 17 iulie 2005 in apropierea Garii de Nord Timisoara, avand o plaga profunda in partea dreapta a capului. Probabil fusese victima unui jaf, intrucat asupra sa nu mai avea nici un act si nici vreun obiect de valoare. A fost ridicat si dus la Clinica de Psihiatrie.
„Avea o rana cerebrala si, pentru a primi toate ingrijirile medicale de specialitate, l-am trimis la Spitalul Judetean, la Neurochirurgie. Acolo a stat internat zece zile, dupa care ni l-au trimis inapoi pentru ca prezenta un simptom iesit cu totul din comun: nu-si amintea nimic despre propria persoana, nici despre rude, prieteni, loc de nastere, profesie sau alte date biografice. Nu stie cum a ajuns la Timisoara, in Gara de Nord, dar vorbeste de o baie si niste tandari. Cand a fost gasit se uita la ceas tot timpul. Parca cineva i-a spalat creierul. Alte tulburari psihice nu are. Dimpotriva, este o persoana stilata, are cunostinte de cultura generala, literatura, vorbeste engleza cursiv si pare sa fi calatorit prin toata lumea. Este posibil sa aiba o profesie universitara, de care nu-si mai aminteste nimic. Facem eforturi imense pentru a-i gasi un fir de identitate, cu care sa-i putem reconstitui biografia”, a spus medicul Lazarescu, manifestandu-si speranta ca presa va contribui, prin mediatizare, la rezolvarea acestui caz nemaiintalnit.

„Politia ar trebui sa-mi elibereze un act de identitate provizoriu”

Atent la cele spuse de directorul Clinicii de Psihiatrie, pacientul a vorbit coerent despre problema sa, demonstrand, prin limbajul elevat folosit, ca apartine mediului intelectual. „Ati prezentat excelent situatia mea. Nu am ce sa mai adaug, doar ca intotdeauna am fost de acord sa se faca public cazul meu. Dupa anumite deductii pe care le fac, ce tin de muzica sau moartea unor persoane, cred ca am 47-48 de ani. Am citit multe poezii, insa acuma nu stiu daca pot sa va recit una intreaga. Stiu ca citeam, de regula, „Romania literara”, „22”, „Dilema” sau „Catavencu” si l-am recunoscut pe domnul profesor Livius Ciocarlie. Nu stiu ce mi s-a intamplat, dar cred ca in ultimii ani am lucrat pentru o companie straina si veneam in vizita acasa. Poate am vorbit ce nu trebuie in avion, aveam si bani la mine, m-au lovit cand am coborat, nu stiu… Amintirile sunt impresii care se completeaza. Am vazut o fata care venea la cineva in salon si am simtit ceva nedeslusit. Este posibil sa am si eu o fata de 17-18 ani”, a spus pacientul. El a adaugat ca politia ar putea sa-i elibereze un act de identitate provizoriu pentru a putea lucra si a se intretine singur. „Mai mult ca sigur am lucrat in comert international, expeditie de marfuri”, a incercat sa-si aminteasca barbatul.
Cercetarile politiei in acest caz absolut socant continua.

Cele mai citite

România învinge Cipru cu 3-0 în deplasare în Liga Națiunilor și conduce grupa din care face parte

Naţionala de fotbal a României a învins echipa Ciprului cu scorul de 3-0 (3-0), sâmbătă seara, pe AEK Arena din Larnaca, în Grupa a...

Radiografia unei absențe: performanță fără profesioniști în imagistică

Echipamentele moderne sunt comori fără cheie, lăsate în cutii nedesfăcute Într-o epocă în care tehnologia medicală a evoluat rapid, România se confruntă cu o dilemă...

Două fetițe au suferit arsuri la nivelul feței în urma unui experiment public

Două fetițe, în vârstă de 7 și 11 ani, au fost rănite sâmbătă în urma unui experiment care a avut loc în cadrul unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă