21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialOmul de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat definitiv la șapte ani de închisoare,...

Omul de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat definitiv la șapte ani de închisoare, a fost eliberat pe cauțiune, la Londra. El a plătit 200.000 de lire și trebuie să poarte brățară de identificare

UPDATE 17.20: Afaceristul Puiu Popoviciu Gabriel Puiu Popoviciu a fost eliberat pe cauțiune. Omul de afaceri a plătit 200.000 de lire, trebuie să se prezinte de trei ori pe săptămână la secția de poliție și să poarte o brățară de idențificare electronică, potrivit unor surse judiciare pentru ROMÂNIA LIBERĂ.


Omul de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat definitiv la șapte ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasă”, a fost reținut la Londra, de polițiștii britanici.


UPDATE 15.35: Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, la Digi 24, că, atunci când va primi documentele de la Curtea de Apel, ministerul va declanșa procedura de extrădare. 

”Eu nu sunt la Ministerul Justiției, cand avem toată documentatia inclusiv de la Cuartea de Apel, demarăm procedurile legale pentru aducerea în țară a lui Puiu Popoviciu, a declarat, la Digi 24, ministrul Tudorel Toader. Durează foarte puțin, din punctul de vedere al ministerului, a mai spus Tudorel Toader, întrebat cât va dura procedura de extrădare. 


„Popoviciu Gabriel a fost reținut în cursul acestei zile, de către London Metropolitan Police. Schimbul de date și informații a avut loc prin CCPI – Biroul Sirene. În prezent, se derulează procedura legala in astfel de situații. Poliția Română a informat Curtea de Apel București si Ministerul Justiției, instituții abilitate să se ocupe de extrădarea celui in cauza”, precizează Poliția Română.

Potrivit Digi24, el s-ar fi predat la o secție din Londra, însoțit de avocat.

Săptămâna trecută, el a fost dat în urmărire internaţională, după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis solicitarea poliţiştilor cu privire la eliberarea unui mandat european de arestare pe numele afaceristului. În urmă cu două săptămâni, el a fost dat în urmărire națională de Poliția Română, după ce nu a fost găsit la domiciliu în vederea executării deciziei definitive de condamnare a sa în dosarul „Băneasa”, declarau surse oficiale din Poliția Română, citate de Agerpres. 


Totodată, în urmă cu două săptămâni, el a fost condamnat definitiv pentru dare de mită.

În iunie 2016, omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat, de Curtea de Apel Bucureşti, la nouă ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită. Nicolae Alecu a fost condamnat la şase ani de închisoare, pentru abuz în serviciu, Andrei Bejenaru a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, iar Ştefan Diaconescu, fost secretar ştiinţific şi rector în cadrul USAMV, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, pentru abuz în serviciu.

Cornel Ilie Şerban, fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din Ministerul Afacerilor Interne, a primit doi ani şi şase luni de închisoare cu executare, în timp ce Petru Pitcovici, fost şef Divizie Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, a fost condamnat la doi ani de detenţie, iar Mihai Luican, fost prefect al municipiului Bucureşti şi preşedinte al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000, la un an de închisoare.



Potrivit DNA, în perioada 2000 — 2004, rectorul Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, ar fi făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparținând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de omul de afaceri.

„În condițiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacții și, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, terenul a fost evaluat la valoarea de un dolar/mp, în timp ce valoarea de piață de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a orașului București, se învecinează cu DN1 București — Ploiești, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru și sediile unor importante societăți comerciale", precizează procurorii DNA.

DNA susține că, Popoviciu, în înțelegere cu rectorul, ar fi creat posibilitatea încheierii unui contract de asociere în participațiune în condiții nelegale, introducând în acest mecanism societatea SC Log Trans, devenită ulterior Băneasa Investments. Potrivit contractului, ar fi trebuit dezvoltate activități de pomicultură, viticultură, creșterea animalelor pe terenurile fermei Băneasa.



„Fără a avea acordul membrilor Biroului de Senat și al Senatului USAMV București, Ioan Alecu și Gabriel Popoviciu au stabilit procentele de participare în cadrul asocierii, respectiv 49% pentru Universitate și 51% pentru SC Log Trans. O evaluare asupra terenurilor în suprafață de 224 ha și a imobilelor aferente care urmau a fi aduse în asociere nu fusese făcută. Prin urmare, acceptarea unei cote de participare de 49% de către Universitate nu s-a făcut în condiții legale. În plus, aportul de 51%, sub formă de bani, ce revenea celeilalte părți, a fost doar formal, sumele de bani doar tranzitând conturile societății", mai susțineau procurorii.

DNA mai precizează că, pentru a pune în aplicare înțelegerea ascunsă cu omul de afaceri, rectorul i-ar fi indus în eroare pe membrii Senatului USAMV București, prezentându-le date neadevărate și impunând chiar modificarea Cartei Universității. De asemenea, ar fi susținut că se vor mări salariile cadrelor didactice, că universitatea va câștiga fonduri bănești cu ajutorul cărora se va dota unitatea de învățământ, pentru asigurarea unor condiții decente de studiu, că vor fi construite garsoniere pentru a fi închiriate de preparatori, asistenți, doctoranzi etc.

„Alecu a fost de acord ca sus-menționatul contract de asociere în participațiune să fie conceput și redactat de Popoviciu și de avocații acestuia, fără să participe consilierul juridic și economistul Universității. Contractul a fost semnat la USAMV București în condiții improprii de reprezentare a universității. În 3 august 2000, încălcând hotărârea Senatului USAMV, inculpații Alecu, Popoviciu și Bejenaru au aportat dreptul de folosință asupra unui teren de 174 hectare (parte din suprafața de 224 ha a fermei Băneasa), împreună cu imobilele aferente, la capitalul social al SC Băneasa Investments SA (SC Log Trans). După aportarea dreptului de folosință, clădirile aferente fermei Băneasa au fost demolate", mai precizează DNA.

 

Știre în curs de actualizare.

Cele mai citite

Messi, de neoprit în America! Argentinianul a reușit o nouă dublă și e golgheter în MLS

Lionel Messi a contribuit decisiv la victoria lui Inter Miami cu scorul de 4-1 în faţa lui New England Revolution, după ce a marcat...

Rusia – Ucraina, ziua 774. Ucraina ar fi retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Ucraina ar fi retras tancurile Abrams M1A1, de fabricație americană, de pe linia frontului, pe motiv că s-ar fi dovedit prea vulnerabile în fața...

Prințul Harry marchează cea de-a zecea aniversare a Jocurilor Invictus

Prințul Harry va marca cea de-a zecea aniversare a Jocurilor Invictus printr-o prezență specială la o slujbă ce va avea loc la Catedrala St....
Ultima oră
Pe aceeași temă