10.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialOMS va afla abia în câteva săptămâni care sunt efectele virusului Zika

OMS va afla abia în câteva săptămâni care sunt efectele virusului Zika

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis, vineri, că în termen de patru – opt săptămâni, experţii vor stabili dacă virusul Zika cauzează microcefalie la copiii născuţi de femeile infectate şi sindromul Guillain-Barre, la persoanele muşcate de ţânţarul purtător al virusului, potrivit AFP, citat de Agerpres.

De asemenea, directorul adjunct al OMS, dr Marie-Paule Kieny, a anunţat că testele clinice la scară mare ale vaccinurilor împotriva Zika nu vor începe mai devreme de 18 luni.

Citeşte şi: SUA nu iau măsuri de detectare a virusului Zika, la intrarea în ţară a călătorilor

 

Epidemia se manifestă preponderent în America Latină, Brazilia fiind ţara cea mai afectată din lume, urmată de Columbia. Virusul a pătruns şi pe celelalte continente ale planetei, prin intermediul persoanelor infectate care au călătorit în America Latină. 

Zika cauzează simptome asemănătoare unei gripei uşoare (febră, dureri de cap, dureri corporale). Însă virusul este, de asemenea, suspectat că atunci când afectează o femeie însărcinată provoacă malformaţia congenitală gravă a fătului numită microcefalie, care constă în reducerea circumferinţei capului cu repercursiuni asupra dezvoltării intelectuale a copilului. 

Citeşte şi: Studii: Virusul Zika se instalează în creierul fetușilor

Mai multe guverne s-au angajat să sprijine costurile de dezvoltare ale unui vaccin împotriva Zika. Virusul predomină în principal în America Latină, însă a fost descris de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), ca o urgenţa de sănătate publică globală.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă