12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialOlimpiada de la Soci, o dimensiune şocantă a dopajului

Olimpiada de la Soci, o dimensiune şocantă a dopajului

Scandalul dopării atleţilor ruşi olimpici în 2014 a determinat justiţia SUA, în colaborare cu FBI, să deschidă o anchetă specială.

Ancheta Departamentului american al Justiţiei asupra dopajului organizat cu ştiinţa statului rus vizează scrutarea responsabililor guvernamentali, atleţilor, antre­­no­­rilor, autorităţilor anti-dopaj ruşi şi tuturor celor care au benefi­ciat pe nedrept de un regim de do­paj.

Ieri, Comitetul Internaţional Olim­­pic (CIO) a deschis o proce­­du­ră disciplinară împotriva a 31 de atleţi neidentificaţi din 12 ţări care au participat la Beijing şi au intenţia să ia parte la JO de la Rio de Janeiro, în august. „Este o lovitură dură contra trişorilor“, declara preşedintele CIO, Thomas Bach, precizând că „demonstrează încă odată că dopaţii nu au unde să se ascundă“.

Thomas Bach a semnalat că, în cazul în care se confirmă dezvă­­lui­­rile privind dopajul organizat sub tutela statului a atleţilor ruşi la JO de la Soci, ar fi vorba de o nouă dimensiune şocantă a dopajului, însoţită de un grad de criminalitate fără precedent. El a anunţat că a cerut laboratorului antidopaj de la Lausanne să testeze din nou toate eşantioanele prelevate la JO de iarnă de la Soci în 2014. În urmă cu câteva luni CIO şi-a anunţat determinarea de a lupta contra dopajului, fără să ţină seama de un sport sau de o ţară, decizând reanalizarea unor eşantioane prelevate în timpul JO din Beijing, în 2008 şi din Londra, în 2012, ţinte specifice, prin metode ştiinţifice mai recente. Această acţiune deci­­si­­vă se pare că va împiedica zeci de atleţi dopaţi să participe la JO din Rio 2016.

În căutarea vinovaţilor

În ancheta lor, procurorii din SUA trebuie să examineze toate persoanele care ar fi putut facilita concurenţa impură în SUA sau au utilizat sistemul bancar al SUA pentru a promova un program de dopaj. Atleţii ruşi de elită au participat la mai multe evenimente sportive în Statele Unite, cum a fost marathonul din Boston şi campionatele internaţionale de bobsleigh şi de skeleton la Lake Placid, în statul New York.

Ancheta, care s-a declanşat îm­­preună cu FBI, ar putea depista mai multe obstacole înainte de a fi depuse acuzaţiile, chiar dacă procurorii sunt în măsură să stabilească competenţele şi să obţină cooperarea autorităţilor ruse în ce priveşte dovezile şi martorii. Este un lucru rar ca guvernul american să soluţioneze un caz de dopaj sportiv. În februarie 2012, procurorul SUA din Los Angeles, Andre Birotte Jr., a renunţat la o anchetă de doi ani în cazul ciclistului Lance Armstrong şi echipa acestuia acuzaţi de fraudare printr-un program de dopaj. Agenţia americană antidopaj a urmărit cazul şi în final Armstrong a fost deposedat de titlurile câştigate în şapte competiţii Turul Franţei şi i s-a interzis participarea pe viaţă la competiţii cicliste, pentru „programul de dopaj cel mai sofisticat, profesionist şi reuşit pe care l-a văzut sportul vreodată“.

Mutko, ministrul rus al Sportului, e unul din membrii Consiliului de decizie al FIFA, post pe care îl ocupă din 2009. Dr. Vladimir Rod­­cenkov, care a supervizat laboratorul anti-dopaj din Moscova timp de zece ani, a declarat pentru New York Times că a primit ordine de la adjunctul lui Mutko, Iuri Nagornik, în mod special înaintea JO de la Soci din 2014 pentru a pune în scenă o operaţiune complexă pentru distrugerea eşantioanelor de urină contaminate ale atleţilor ruşi, la ordinele guvernului Rusiei. El se află printre persoanele protejate de guvernul american. După raportul din toamna trecută asupra dopajului în atletismul rus, asupra laboratorului din Moscova, dar şi asupra Agenţiei antidopaj din Rusia, Rodcenkov a fost chemat de Mutko  la minister şi i-a fost cerută demisia. Rodcenkov a fugit în SUA, temându-se pentru viaţa sa.   

Cele mai citite

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...
Ultima oră
Pe aceeași temă