13.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialOlanda, anchetă la serviciile secrete

Olanda, anchetă la serviciile secrete

Olanda va ancheta în legătură cu informaţiile de care dispuneau serviciile secrete olandeze despre securitatea spaţiului aerian al estului Ucrainei înainte de prăbuşirea Boeingului malaysian – zborul MH17 – la jumătatea lui iulie, a anunţat marţi organul însărcinat cu investigaţia, relatează AFP.

"De ce informaţii dispuneau serviciile secrete cu privire la securitatea din estul Ucrainei şi în ce măsură au împărtăşit ele aceste informaţii cu partenerii competenţi în securitatea aeriană?", se întreabă Comisia pentru controlul serviciilor secrete olandeze (CTIVD) într-un comunicat.

Avionul Malaysia Airlines pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur s-a prăbuşit la 17 iulie în estul Ucraieni, o regiune devastată de un conflict armat. Toate cele 298 de persoane care se aflau la bord, dintre care două treimi erau olandezi, au murit.

Aeronava, un Boeing de tip 777, probabil că a fost doborâtă cu o rachetă în timp ce survola o zonă aflată sub controlul separatiştilor proruşi.

Ancheta CTIVD se înscrie în contextul mai larg al anchetei efectuate de către Biroul olandez de Anchetă pentru Securitate (OVV) asupra cauzelor catastrofei, inclusiv asupra deciziei de a permite avioanelor de linie să survoleze estul Ucrainei.

Alte trei avioane de linie – două Boeinguri 777 şi un Airbus 330 – se aflau în apropiere de Boeingul malaysian în momentul în care acesta din urmă a fost doborât de la o altitudine de aproximativ 10.000 de metri.

OVV a cerut CTIVD să ancheteze "asupra rolului serviciilor secrete în luarea deciziei cu privire la securitatea liniilor aeriene".

Ucraina şi Statele Unite afirmă că avionul a fost doborât cu o rachetă de tip sol-aer furnizată separatiştilor proruşi de către Moscova. Rusia a dezminţit şi a arătat cu degetul forţele ucrainene.

Olanda a fost însărcinată atât cu procesul de identificare a victimelor şi ancheta asupra cauzelor dramei, cât şi cu ancheta penală care urmează să stabilească vinovaţii de producerea catastrofei.

Cele mai citite

SUA vrea să construiască un debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar

Costul estimat de armata americană pentru construirea unui debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar a crescut la 320 de milioane...

Un nou pod rutier între România și Ucraina, pe ordinea de zi a Guvernului

Guvernul Marcel Ciolacu ar putea aproba, în şedinţa de azi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa,...
Ultima oră
Pe aceeași temă