18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialOficiali din zece tari ale Europei evalueaza politicile culturale

Oficiali din zece tari ale Europei evalueaza politicile culturale

In capitala culturala europeana vor fi organizate o intalnire si un seminar pe tema politicilor culturale ale autoritatilor locale si centrale ale noilor state membre ale UE, dupa ultimele doua valuri de aderare, din 2005 si 2007. O alta tema ce va fi discutata in cadrul acestui proiect se refera la provocarile din punct de vedere cultural pe care Romania si Bulgaria le vor intampina in urmatorii ani, in perioada postaderarii. “Intalnirea marcheaza intrarea Sibiului in lumea buna a culturii europene prin intermediul programului cu acelasi nume si indica dorinta noastra de a colabora la cel mai inalt nivel cu partenerii europeni”, a declarat primarul municipiului, Klaus Johannis, gazda acestei intalniri.
In cadrul conferintei se va discuta si despre modul in care artistii locali vor fi incurajati prin intermediul acestui program sa dezvolte legaturi mai stranse cu mediul cultural european, precum si evaluarea autoritatilor locale cu privire la dezvoltarea politicilor culturale in contextul aderarii Romaniei la UE, dar si al Programului “Sibiu – CCE 2007”. Reprezentanti ai Romaniei si Bulgariei vor avea posibilitatea sa sugereze modul in care Asociatia “Les Rencontres” poate contribui la proiectele lor pentru a obtine astfel politici culturale eficiente.

O asociatie cu membri din intreaga Europa

“Les Rencontres” este un grup de discutii care reuneste membri alesi din cadrul autoritatilor locale din Europa pentru a participa in mod activ la elaborarea unor politici culturale europene. Incepand cu anul 1995, aceasta retea a facilitat schimburi pe tema politicilor culturale si educationale la nivel local, national si european.
Asociatia “Les Rencontres” numara printre membrii sai reprezentanti ai Belgiei, Germaniei, Spaniei, Frantei, Italiei, Marii Britanii, Estoniei, Algeriei, Cehiei, Greciei, Croatiei, Ungariei, Lituaniei sau Ciprului. In 2007, asociatia va mai organiza intalniri de lucru in orase din Spania, Germania, Suedia, Franta si Portugalia.

Biserica Azilului – centru cultural al Sibiului

Biserica Azilului, unul dintre cele mai vechi monumente din municipiul Sibiu, datata in secolul XIII, va intra in acest an in ample lucrari de restaurare care au ca scop final transformarea sa intr-un centru cultural destinat persoanelor de varsta a treia.
“Intentionam in acest an sa incepem lucrarile de restaurare a Bisericii Azilului, a carei reabilitare a fost amanata prea mult. Au existat si unele probleme referitoare la proprietatea asupra edificiului, dar acestea s-au clarificat. Monumentul se afla in proprietatea Consiliului Judetean si a fost dat in administrare parohiei ortodoxe care deserveste comunitatea din zona orasului vechi. Acolo functioneaza si un mic centru de asistenta pentru persoane in varsta si intentionam sa restauram edificiul si sa-l transformam intr-un centru cultural destinat si persoanelor de vasta a treia”, a declarat primarul orasului, Klaus Johannis.

Repusa in valoare in 2007

Asezata in “Sibiul vechi” sau “Orasul de jos”, Biserica Azilului este, pentru ochiul privitorului, o constructie surprinzatoare prin dimensiuni si trainicie. Aceasta a fost construita in anii 1200 peste fundatia celui mai vechi spital din Sibiu si peste urmele unui cimitir al saracilor. Lacasul de cult nu mai poate fi insa folosit pentru slujbe, dar credinciosii ortodocsi din vecinatate (peste 800 de familii) participa la slujbele oficiate intr-o capela micuta, sapata, parca, in coasta bisericii mari. Transformata in santier arheologic, pe care lucreaza deseori cunoscutul arheolog sibian Petre Besliu, de cativa ani biserica a devenit un inedit decor pentru spectacole de teatru, pentru expozitii de pictura si fotografie, iar in incinta vizitatorii pot admira inca liniile sale arhitectonice superbe si chiar o colectie de pietre funerare ale vechilor breslasi sasi.
Anii trecuti, imobilul a fost inclus in categoria locatiilor ce au gazduit reprezentatii in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu, iar in 2007, anul Capitalei Culturale Europene, acesta va redeveni util pentru asemenea evenimente. Pana cand lucrarile de restaurare, comandate de Primarie, vor incepe, cei care o au in grija fac mari eforturi sa salveze edificiul de la degradare.

Cele mai citite

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă