17.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialObama vrea un sistem antirachetă în Golful Persic

Obama vrea un sistem antirachetă în Golful Persic

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, vrea să creeze un sistem antirachetă regional în ţările riverane Golfului Persic, pentru contracararea presupusei ameninţări balistice iraniene, informează Mediafax.

“A venit vremea ca lucrurile să intre într-un stadiu de concretizare”, a explicat un oficial din cadrul Administraţiei Barack Obama, citat de Reuters.

Proiectul va fi însoţit de noi angajamente de securitate, vânzări suplimentare de armament şi exerciţii militare, explică oficiali americani, în contextul în care Administraţia Obama încearcă să ofere asigurări statelor arabe din zona Golfului Persic că Washingtonul nu le va abandona.

Barack Obama va insista pentru proiecul antibalistic cu ocazia summitului Consiliului de Cooperare din Golf, programat săptămâna viitoare la Casa Albă şi la reşedinţa prezidenţială de vară de la Camp David.

Ţările arabe din zona Golfului Persic aşteaptă garanţii de securitate din partea Statelor Unite în contextul în care marile puteri au ajuns la un acord de principiu cu Iranul pe tema controversatului program nuclear iranian. Aliaţii arabi ai SUA din regiune, în principal Arabia Saudită, se tem că Iranul va continua programul nuclear şi se va înarma cu rachete balistice, iar ideea sistemului antirachetă a apărut în acest context.

Şi Israelul, principalul aliat strategic al Statelor Unite în Orientul Mijlociu, a exprimat preocupări majore privind acordul nuclear dintre Iran şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Rusia, Franţa, China şi Germania).

Cele mai citite

Rețetă de mici de 1 Mai, de pe vremea bunicilor. Așa faci cei mai gustoși mititei

Ziua de 1 mai sau 1 mai muncitoresc se sărbătorește neapărat cu o porție de mici. Dacă nu vei avea unde să îi servești,...

Marcel Ciolacu confirmă fondurile pentru recalcularea pensiilor: Perspectiva majorărilor în septembrie

Premierul Marcel Ciolacu dă asigurări că Executivul are fonduri pentru majorarea pensiilor din septembrie, în ciuda speculațiilor recente privind riscul unei întârzieri a acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă