18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialObama nu va avea nicio întâlnire bilaterală la summitul de la Lisabona

Obama nu va avea nicio întâlnire bilaterală la summitul de la Lisabona

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat joi seara că preşedintele american Barack Obama nu va avea nicio întrevedere bilaterală cu ocazia deplasării sale la Lisabona, unde vineri şi sâmbătă are loc summitul NATO.

Ministrul de externe Teodor Baconschi spunea, la sfârşitul lunii trecute, că este posibilă o întâlnire bilaterală Băsescu-Obama la summitul NATO care va avea loc luna viitoare la Lisabona, informează NewsIn. Capitala Portugaliei va găzdui şi summitul UE-SUA, care se va desfăşura în marja summitului NATO.

“Din câte am înţeles eu, la summitul de la Lisabona, care tocmai va începe, probabil 30 de lideri mondiali vor fi acolo, (preşedintele Obama – n.r.) nu se va întâlni cu niciunul, fiindcă merge la summit, îşi va îndeplini obiectivele şi va pleca. Nu vor avea loc întâlniri bilaterale”, a declarat joi ambasadorul Mark Gitenstein la Antena 3.

El a făcut această declaraţie în contexul în care, întrebat de ce preşedintele american şi preşedintele Traian Băsescu nu au avut o întâlnire bilaterală până acum, a explicat că Barack Obama nu s-a întâlnit cu foarte mulţi lideri mondiali.

“S-a încercat găsirea unei date potrivite şi am fost aproape de multe ori, dar nu s-a întâmplat încă. Timpul este problema, calendarul. Sunt doi oameni foarte ocupaţi, care au probleme interne serioase”, a explicat ambasadorul Mark Gitenstein.

Şi ministrul de externe român aducea aceste argumente. “Urmăriţi şi dumneavoastră scena politică americană, veţi vedea şi care este stilul noului preşedinte, atitudinea faţă de Europa în general şi priorităţile legate de alegerile parţiale pentru Senat şi Congres, de reforma sănătaţii, de dosarele strategice cum ar fi Afganistanul şi dosarul nuclear iranian”, a spus Teodor Baconschi într-un interviu pentru hotnews.ro. “Deci trebuie să ieşim şi aici din provincialismul acestor bifări. Nu s-au văzut nici alţi europeni prea mult cu noul preşedinte american”, a explicat şeful diplomaţiei române.

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit în aprilie, la Praga, cu preşedintele american Barack Obama, în cadrul dineului oferit de Statele Unite liderilor din Europa Centrală cu ocazia semnării tratatului START între SUA şi Rusia. O întrevedere bilaterală nu a avut însă loc de când Barack Obama a venit la Casa Albă, în ianuarie 2009.

Preşedintele Băsescu a fost în vizită în SUA de două ori, în 2005 şi 2006, în perioada mandatului fostului preşedinte George W. Bush. Acesta, la rândul său, a venit la Bucureşti în 2008, cu ocazia summitului NATO, şi a purtat o serie de convorbiri bilaterale cu preşedintele Băsescu – al cărui oaspete a fost la Neptun -, precum şi cu premierul Emil Boc.

Despre pregătirea unei vizite a preşedintelui român la Washington se discută de mai mult timp şi au existat speculaţii că între noul şef al statului american şi liderul de la Bucureşti nu mai există chimia care a existat cândva între Traian Băsescu şi George W. Bush. Pe de altă parte, de la preluarea mandatului, Barack Obama s-a concentrat mai mult pe rezolvarea dosarelor interne şi a lăsat politica externă preoponderent în sarcina vicepreşedintelui său, Joseph Biden, care a venit la Bucureşti încă din primul an al mandatului său.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Un bărbat dintr-o localitate de lângă Timișoara a ajuns la spital după ce s-a autoincendiat

Un bărbat de 53 de ani din localitatea Giarmata-Vii, limitrofă municipiului Timişoara, a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, sâmbătă, după ce s-a...

Istoria și simbolul crucii

Istoria crucii a marcat epoca dinainte de Hristos, ca simbol al celei mai crunte pedepse. Nu știm dacă pedeapsa prin răstignire este la fel de veche...
Ultima oră
Pe aceeași temă