18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialObama declară „război informatic“ Statului Islamic

Obama declară „război informatic“ Statului Islamic

Statele Unite au deschis o nouă linie de luptă contra teroriștilor, o ­campanie cu operaţiuni împotriva a ceea ce a devenit organizaţia cea mai ­periculoasă din lume.

Pentru prima oară, comandamentul cibernetic al armatei SUA va putea exercita atacuri contra reţelelor informatice jihadiste, până acum utilizate de armate mai tradiţionale. Efortul reflectă dorinţa preşedintelui Obama de a implica un număr mai mare de arme cibernetice secrete în lupta contra Statului Islamic, arme care erau destinate altor zone, în special contra Iranului. Aceste arme şi-au demonstrat eficacitatea în utilizarea mijloacelor moderne de comunicaţie şi în decriptarea recrutării şi organizarea operaţiunilor.

Agenţia Naţională de Securitate (NSA), care s-a specializat în supraveghere electronică, de ani de zile ascultă intens militanţii SI şi aceste rapoarte fac parte din briefingurile cotidiene ale preşedintelui american. În ce priveşte Cyber Command, acţiunile au avut loc asupra Rusiei, Chinei, Iranului şi Coreii de Nord, ţări de unde provin cel mai des atacurile cibernetice contra SUA, dar practic nu s-a acoperit nici o operaţiune contra Statului Islamic.

O analiză a ceea ce trebuie făcut contra SI s-a aflat pe agenda preşedintelui Obama, care a participat luni la Hanovra, Germania, la conferinţa cu liderii Marii Britanii, Franţei, Italiei şi Germaniei. Printre subiectele dezbătute s-a aflat campania cibernetică.

„Echipe naţionale în misiune“

Obiectivul noii campanii este perturbarea capacităţii SI de a-şi difuza mesajele, de a atrage noi adepţi, de a transmite ordinele comandanţilor şi împiedicarea executării ordinelor cotidiene sau plata combatanţilor. ­Potrivit responsabililor americani, comandanţii SI au început să realizeze că eforturile sofisticate de piratare le manipulează datele. Secretarul Apărării, Ashton Carter, a discutat despre noua misiune, dar doar în termeni generali. În schimb, secretarul adjunct al aceluiaşi minister, Robert O., declara în această lună: „Vom lansa bombe cibernetice. Nu am mai făcut aşa ceva până acum“. Campania a fost dusă de un mic număr de „echipe naţionale în misiune“, unităţi cibernetice nou-create, modelate pe forţele pentru operaţiuni speciale. Carter s-a plâns că Cyber ­Command este prea concentrat pe adversarii tradiţionali şi a precizat că a fixat termenii pentru o nouă gamă de planuri cibernetice operaţionale vizând SI.

Faptul că Administraţia ame­ri­­cană a început să vor­bească despre utilizarea de noi arme este o schimbare radicală, scrie New York Times, precizând că în urmă cu patru ani nu ar fi admis public dezvoltarea armelor cibernetice ofensive şi nici confirmarea rolului său în atacuri asupra reţelelor informatice. În parte pentru că atacurile ­cibernetice în interiorul altei naţiuni ridică probleme importante legate de invazia suveranităţii. Dar în cazul Statului Islamic, deciziile au fost luate pentru degradarea încrederii inamicului în comunicaţiile sale. „Operaţiunile noastre cibernetice le pertubă comandamentul, controlul şi comunicaţiile“, a declarat Obama în această lună la ieşirea de la o reuniune la sediul CIA, în Langley, Virginia.

Într-un interviu acordat în această lună, Susan E. Rice, consilier pentru securitate naţio­nală al preşedintelui Obama, declara că lupta contra SI trebuie considerată ca un război multifront şi ordinatoarele sunt o altă armă în arsenalul de război. La Fort Meade, în Maryland, care adăposteşte comandamentul NSA şi al ­Cyber, cererile iniţiale ale Casei Albe privind operaţiuni cibernetice au generat o anume rezistenţă. 

NSA a avut nevoie de ani pentru a se infiltra în reţelele străine – armata chineză, comunicaţiile în submarinele rusești, traficul pe internet sau alte ţinte – plasând mii de microfoane miniaturizate pentru a-i facilita ascultările.

Cele mai citite

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...

Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul sărbătorilor Pascale

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 4 mai 2024, un mesaj cu prilejul Sărbătorilor Pascale celebrate de credincioșii ortodocși, greco-catolici, armeni și de cultele neoprotestante. “Sărbătoarea Sfintelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă