20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialObama câștigă Senatul pentru Republicani

Obama câștigă Senatul pentru Republicani

 

Sau îl va pierde pentru democrați. Din orice unghi ar fi privite alegerile de la jumătatea mandatului care au loc azi în Statele Unite, acestea vor fi influențate masiv de performanțele neconvingătoare ale președintelui Barack Obama din ultimii doi ani. În consecință, analiștii sunt de acord că republicanii au șanse mari să obțină majoritatea atât în Camera Reprezentanților, cât și în Senat, ceea ce riscă să facă din Obama proverbialul „lame duck president“ în ultimii doi ani de mandat.

Dacă echipa lui Victor Ponta își freacă mâinile de bucurie că are aliați puternici în actuala administrație americană, atunci ar trebui să se gândească de două ori pentru că de mâine s-ar putea să nu mai conteze. În Statele Unite au loc astăzi așa-numitele alegeri de la jumătatea mandatului în care sunt puse în joc toate mandatele (435) Camerei Reprezentanților (care este aleasă o dată la doi ani), o treime (36) din cele 100 de fotolii de senator (pentru un mandat de șase ani), precum și 36 din cele 50 de fotolii de guvernator.

Iar Partidul Republican conduce în toate aceste confruntări electorale. În Cameră, unde republicanii au deja o majoritate de 233 la 199, această majoritate este așteptată să crească, iar în privința luptei pentru guvernatori, republicanii vor păstra majoritatea fotoliilor pe care o au deja și, probabil, și-o vor consolida. Bătălia crucială se va da însă pentru Senat, unde democrații au o majoritate de 53 de senatori plus doi independenți la 45. Republicanii se așteaptă să își păstreze în cea mai mare parte fotoliile și să câștige între opt și zece mandate în plus, ceea ce ar însemna o schimbare de majoritate.

Schimbarea va fi una majoră pentru că l-ar lăsa pe președintele Barack Obama fără sprijin legislativ. Ultimii patru ani, de când republicanii au câștigat majoritatea în Cameră, au fost marcați de o confruntare permanentă între Casa Albă și Congres mai ales pe tema bugetului și a politicii fiscale și pe cea a pachetului de legi extrem de controversat privind reforma sistemului de asistență medicală, așa-numita Obamacare. Obama a avut în liderul majorității democrate din Senat, Harry Reid, un aliat indispensabil pentru a-și avansa agenda politică și a făcut-o de multe ori forțând limitele procedurale și, uneori, așa cum au acuzat republicanii, chiar și pe cele ale Constituției. În mai multe rânduri republicanii au făcut pasul înapoi oferind președintelui victorii nesperate. Dacă se schimbă majoritatea, atunci, Harry Reid își va pierde puterea de a influența Senatul în sensul dorit de Casa Albă, iar republicanii vor putea în sfârșit să se răzbune după patru ani de umilințe. Ceea ce va însemna o agendă agresivă anti-Obama, mai ales că alegerile de astăzi au în centrul dezbaterii pe singurul om care nu figurează pe nici unul din buletinele de vot de la acest scrutin: președintele Barack Obama.

Ajuns la Casa Albă pe un val de speranță și entuziasm popular, Barack Obama a dezamăgit destul de repede și a început să își piardă simpatia și încrederea americanilor, o tendință care s-a accentuat în ultimii doi ani, după ce a reușit cu greu să câștige un al doilea mandat. Pe plan intern, Obamacare rămâne profund impopulară, cu toate eforturile de a o reforma, restructura și reîmpacheta. În plus, deși economia Statelor Unite o duce mai bine decât cea europeană, americanii rămân în continuare îngrijorați în legătură cu soliditatea acesteia și dau vina pe politicile ezitante ale Casei Albe. Pe plan extern, criza ucraineană și ascensiunea Statului Islamic în Orientul Mijlociu, care a forțat SUA să revină militar în Irak, au întărit sentimentul că actuala administrație este mai degrabă înclinată să „retragă America din lume” decât să afirme interesele Statelor Unite și ale aliaților lor în lume. Peste toate a venit controversa legată de administrarea crizei Ebola, cu instituirea carantinei în mai multe localități, care a nemulțumit pe aproape toată lumea.

Rezultatul este că, potrivit unui sondaj realizat săptămâna trecută, numai 38% din americani consideră că Obama face o treabă bună ca președinte, în vreme ce 56% îi dezaprobă prestația și numai 24% consideră că țara se îndreaptă într-o direcție bună, în vreme ce 61% cred că se află pe un drum greșit. Consecința vizibilă a fost că pe tot parcursul campaniei Obama a stat ascuns de ochii publicului și s-a limitat la strângerea de fonduri în reuniuni private, ferite de ochii publicului. Nu că nu ar fi vrut să fie parte din campanie, după cum el însuși a mărturisit duminică, dar majoritatea candidaților democrați au realizat că Obama este mai curând o piatră de moară atârnată de candidatura lor și au preferat să stea cât mai departe de președinte. În mediile democrate, cuvinte precum „albatros” și „radioactiv politic” sunt tot mai des rostite împreună cu Barack Obama.

Consecința imediată a unei schimbări de majoritate în Senat și capturarea întregului Congres de către republicani va fi o campanie legislativă de modificare a legislației forțate de administrație în perioada anterioară, iar prima victimă va fi Obamacare. Vor urma la rând politica fiscală și legislația privind „energia verde”, care, probabil, va fi abandonată cu totul. În acest sens, orice obstacol legislativ privind construcția conductei Keystone XL, care va aduce petrol din Canada, proiect blocat de majoritatea democrată, va fi înlăturat. Cât privește măsurile de promovare a „egalității și echității”, cum ar fi creșterea salariului minim, acestea vor fi, pur și simplu, abandonate. De șase ani, administrația Obama promite măsuri de consolidare a „clasei de mijloc” și, în schimb, americanii au primit criză după criză și fragilitate economică.

În politica externă, un Senat republican va înăspri tonul la adresa Rusiei lui Putin, cu posibilitatea adoptării de noi sancțiuni, mai drastice, la adresa unor întregi sectoare ale economiei ruse. Republicanii l-au criticat pe Obama că a retras trupele din Irak prea devreme, înainte ca țara să fie pe deplin stabilizată, și că acum sunt forțați să revină pentru a împiedica ascensiunea ISIS. Acum, având majoritatea, vor încerca să oblige Casa Albă să extindă acțiunile militare în Siria și Irak. Dacă vor câștiga și Casa Albă peste doi ani, vor exista discuții și despre retrimiterea de trupe în regiune (indiferent de obiecțiile Rusiei și Chinei), nu numai de lovituri aeriene.

Pentru Obama urmează o perioadă dificilă pentru că va trebui să negocieze cu noua majoritate pentru a obține compromisuri acceptabile pentru ambele părți, iar de data aceasta forța de negociere superioară se va afla la adversarii politici. În caz contrar, riscul este să se producă o serie nesfârșită de blocaje între Executiv și Legislativ sau să fie ignorat cu totul și să devină irelevant. Americanii numesc un președinte aflat în ultima parte a mandatului, de obicei în ultimul an, când nu mai are puterea să impună un program sau o agendă politică, „lame duck president”. O schimbare de majoritate în Congres ar putea să-l transforme pe Obama în lame duck mai devreme decât de obicei. Ceea ce ar fi un sfârșit lipsit de glorie pentru un președinte care a câștigat alegerile cu un mesaj de „speranță și schimbare”.  

Cele mai citite

Ungaria a rămas în urma României la PIB-ul pe cap de locuitor

"România a întrecut Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor, iar românii sunt cu mult înaintea maghiarilor la consum", scrie, într-o analiză pentru Portfolio.hu,...

Nicolae Ciucă comentează declarația lui Ciolacu. Premierul a susținut că Buzăul nu este în Moldova

La sediul Biroului Electoral Municipal, Nicolae Ciucă a fost întrebat despre comentariile premierului Marcel Ciolacu privind locația Buzăului și aluzia sa la un posibil...

Motivul incredibil pentru care Kristi Noem, om politic din SUA, și-a ucis câinele

Kristi Noem a spus că a relatat întâmplarea pentru a demonstra că este dispusă să facă lucruri care sunt „dificile şi urâte” atât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă