12.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialObama blochează recunoaşterea Palestinei ca stat independent

Obama blochează recunoaşterea Palestinei ca stat independent

Întâlnirea lui Barack Obama cu Mahmoud Abbas de acum trei zile n-a adus nimic bun pentru palestinieni. Statele Unite se vor opune recunoaşterii Palestinei ca membru ONU. Nicolas Sarkozy propune, în schimb, recunoaşterea unui „stat nemembru”.

 

Cererea de recunoaş­tere a Palestinei ca membru cu drepturi depline în ca­drul Naţiunilor Uni­­te se votează azi, dar opoziţia SUA este o certitudine încă de acum două zile, după discursul lui Barack Obama, de la tribuna Naţiunilor Unite. Deşi nu a pronunţat cuvântul veto, Barack Obama a sugerat poziţia Washing­tonului faţă de problema palestiniană.

2011/09/22//199718-obama-grafic.jpgClick pe grafic pentru a mări

„Nu există o scurtătură pentru un conflict care durează de decenii. Pacea nu va veni prin declaraţii şi rezoluţii la ONU”, a declarat şeful de la Casa Albă. Mai mult, preşedintele american a indicat şi calea prin care vede soluţionarea problemei din Orientul Mijlociu: „În cele din urmă, palestinienii şi israelienii sunt cei care trebuie să ajungă la un acord asupra lucrurilor care îi despart: graniţele şi securitatea, refugiaţii şi Ierusalimul”. Nici măcar întâlnirea preşedintelui american cu liderul palestinian, Mahmoud Abbas, din aceeaşi zi, nu a putut schimba lucrurile în favoarea recunoaşterii statalităţii palestiniene.

Astfel, discursul lui Barack Obama în cadrul ONU a stârnit un val de proteste în lumea arabă. Mii de activişti adunaţi în faţa sediului Autorităţii Palestiniene din Mou­qataa au arborat pancarte ostile Washingtonului: „Ruşine celor care se pretind democraţi”, sau „America este capul şarpelui”. Potrivit presei internaţionale, mesajul preşedintelui american a inflamat spiritele şi la nivel diplomatic: „Veto-ul Statelor Unite va da în continuare ocazia Isra­elului să impună teroarea în regiune. Discursul lui Obama a demascat Washingtonul, care pretinde că susţine revoluţiile arabe”, a subliniat Moutawakil Taha, unul dintre liderii politici palestinieni. Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, nu va renunţa însă la demersul său şi va susţine azi un discurs în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

„Pentru noi este important să mergem până la capăt, aşa cum am plănuit. În definitiv, suntem pregătiţi să fim rezonabili. Dacă procesul necesită câteva luni de aşteptare, ne vom conforma”, a precizat Mahmoud Abbas pentru presa internaţională. În situaţia de faţă, delegaţiei palestiniene i-au rămas două variante pentru a forţa intrarea în structurile Naţiunilor Unite încă de acum. Astfel, chiar şi în eventualitatea unui viitor veto american, palestinienii pot înainta solicitarea lor Consiliului de Securitate al ONU. „Mahmoud Abbas poate trimite o scrisoare în cadrul Consiliului, dar nu înseamnă că va fi urmată de un vot favorabil. Din câte am văzut, poziţia palestinienilor este una rezonabilă”, a comentat un oficial european. A doua opţiune rămasă Palestinei, şi susţinută oficial de către preşedintele francez Nicolas Sarkozy, este aceea a unei structuri cu statut de observator. Această variantă, nu oferă însă prerogativele unui membru cu drepturi depline, dar este un prim pas către ceea ce solicită palestinienii. În calea adoptării ei n-ar fi nici un obstacol, atâta timp cât nu există drept de veto pentru o astfel de numire. În prezent, doar Vaticanul deţine acest statut în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite.   

Cele mai citite

Simona Halep nu va merge la Roland Garros

Simona Halep „a fost uitată” de Occident. Cât timp o va mai urmări ghinionul? Ce a putut scrie presa internațională despre ea după ce...

Firmele de păcănele preferă să funcționeze acolo unde legea le interzicea acest lucru

Cu multe firme chinuindu-se să constituie, după caz, garanția de 500.000, 800.000 sau de 1.000.000 de euro, restricționarea funcționării aparatelor la sate și în...

Flaviu Hoțopan, fost demnitar al Guvernului României, prins la furat cu camionul!

Un fost demnitar al Guvernului României, Flaviu Hoțopan, a fost prins în flagrant în timp ce încărcă într-un camion închiriat bunurile aflate într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă