21.8 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSpecialOamenii strang resturile din gospodarii cu lacrimi si obida

Oamenii strang resturile din gospodarii cu lacrimi si obida

Dupa dezastrul in care peste 1.000 de case din satele Cosmesti Vale, Izmail si Baltareti au fost inundate pana la acoperis, apele au inceput sa se retraga, dezvaluind un peisaj sumbru. Case daramate, curti inundate de un strat gros de namol, copaci culcati la pamant de furia apelor, animale moarte. Unii dintre localnici s-au intors la casele lor si cu resemnare au inceput sa spele peretii caselor si mobilele de namol. Altii au inceput sa-si adune lucrurile pentru a le duce la rudele din alte localitati. Din fericire, nu au fost victime, doar o singura persoana fiind data disparuta. S-ar putea spune ca ceea ce era mai rau a trecut, dar nu este deloc asa. La numai cateva sute de metri de satul Cosmesti Vale, de unde apele s-au retras, apele Siretului curg involburate, ca un rau de munte.

Dezastrul s-a mutat mai jos, pe Siret

Dupa o zi in care echipele de interventie de la Inspectoratul Judetean de Urgenta, Armata, Politia de Frontiera, Jandarmerie si cateva echipe de localnici au lucrat la salvarea satenilor retrasi pe acoperisurile caselor, operatiunile de salvare au continuat si in cursul noptii. Cele doua elicopterele au salvat 320 de sinistrati, cei de la ISU cu salupele politiei au salvat alti aproximativ 250 iar localnicii in echipe de voluntari au recuperat 200 de consateni. Atunci cand nimeni nu mai spera, la 3.00 dimineata apele au scazut cu un metru. Dezastrul se mutase ceva mai jos, pe cursul Siretului, unde apele au rupt pe rand digurile de la Nanesti, Fundeni si Tudor Vladimirescu. In locurile de pe care
s-au retras apele a ramas un peisaj greu de descris. In gradinile din marginea satului plantele au frunzele pline de namol. Drumul este inca plin de apa, amestecata cu namol, iar o mare parte din case au zidurile prabusite. Iar ulitele, aproape pustii, sunt acoperite de namol si apa.

27 de case daramate, alte 100 aproape prabusite

Din cele 652 de case din sat 27 sunt deja daramate iar alte peste 100 de case sunt pe punctul de a se prabusi. Cand am patruns in sat localnicii abia incepusera sa se intoarca la casele lor, cu inima stransa, pentru ca nu stiau ce vor mai gasi din casa pe care o parasisera fara sa poata lua nimic mai mult decat incape intr-o sacosa de plastic. Acoperisul uneia dintre case cu o parte dintre pereti prabusiti se sprijinea pe sifonier. In podul altei case daramate un caine statea in „fereastra” unei scanduri rupte, asteptand intoarce-rea stapanilor. Satenii care revenisera in sat incepusera sa scoata mobilele in curte in incercarea de a le spala de stratul de mal. Pe garduri – covoare, leghicere, plapumi scoase la uscat in bataia soarelui. Din cateva curti mobilele erau scoase la poarta si incarcate in carute sau remorcile tractoarelor pentru ca satenii se hotarasera sa plece din Cosmesti la rudele din alte localitati, pana vor reusi sa-si reconstruiasca casa. Toate curtile erau pline de namol. Disperarea se putea citi pe fetele tuturor celor intorsi acasa. Nu mai aveau provizii de hrana, gradinile de legume erau culcate la pamant, acoperite cu namol iar poiata din ograda era pustie. Acum trebuia sa traiasca doar cu painea, conservele si apa distribuite de autoritati. Acum incepe partea cea mai grea pentru cea mai mare parte dintre cei 1.475 de sateni din Cosmesti Vale, care trebuie sa-si reia viata de la punctul in care a fost.

Apa minerala, paine si incertitudini

Satul a fost vizitat de primul ministru, Calin Popescu Tariceanu, dar satenii nu au primit raspunsul pe care il asteptau de la premier: cum ii va sprijini statul sa-si reconstruiasca locuintele. Tariceanu a vorbit despre refacerea infrastructurii ca prioritate imediata, dar evident ca nu asta era si prioritatea satenilor. Pe la Cosmesti a venit si episcopul Dunarii de Jos, dr. Casian Craciun, care le-a adus nu numai cuvinte de imbarbatare si iconite, ci si spirijin material. Patru preoti au venit cu un microbuz in care le-au adus hrana si apa minerala. Prefectul Galatiului, Mihai Capra, care in ultimele trei zile dormise doar sase ore, petrecandu-si cea mai mare parte a timpului aici, astepta rezultatele comisiei de evaluare a pagubelor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă