13.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Oamenii care au schimbat jocul. „Mi-am dat demisia de la job,...

FOTO. Oamenii care au schimbat jocul. „Mi-am dat demisia de la job, ca să mă pot implica în campania electorală”

Un fenomen nou a apărut în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din acest an: voluntariatul politic. Deşi în SUA această formă de activism este foarte răspândită, la noi abia a început să prindă contur. Monica Macovei a fost candidatul care a strâns sute de voluntari în campania ei. Curentul a prins şi în ultima parte a campaniei lui Klaus Iohannis, dar mai timid.

Voluntariatul politic este o modalitate a cetăţenilor de a-și promova și ajuta, în timpul cursei electorale, candidatul care le reprezintă cel mai bine interese. Deși munca lor este asemănătoare membrilor de partid, voluntarii se deosebesc de aceștia prin faptul că nu urmăresc o carieră politică sau vreo formă de recompensă. Resortul lor este convingerea.

În România, primele forme timide de voluntariat politic au apărut în campania electorală a independentului Nicuşor Dan în lupta pentru primăria Capitalei în anul 2012. Atunci s-a putut observa un grup de susţinători care au vrut să-l ajute necondiționat, iar pentru asta și-au dedicat timpul lor liber și expertiza, dacă era cazul.

Anul aceasta, independentul Monica Macovei, în cursa pentru prezidențiale, a reușit să formeze o rețea mult mai bine pusă la punct a voluntarilor. „Din anumite puncte de vedere nu am văzut diferențe majore între voluntarii Monicăi Macovei și cei pe care i-am văzut în campaniile electorale din SUA: motivația voluntariatului e similară, tipurile de activități desfășurate sunt oarecum similare. Din alte puncte de vedere, însă, există diferențe importante”, explică lectorul universitar Claudiu Tufiș.

În SUA, unde există o mare experiență pe temă, voluntarii sunt mult mai bine organizați. Stafful de campanie pregătește un management al resurselor disponibile, se fac instructaje cu voluntarii pentru diferitele activități pe care le vor desfășura, se fac planuri de campanie care coordonează diferitele acțiuni și etape. La noi această parte este încă insuficient dezvoltată. „Regulile jocului permit o mult mai mare varietate de activități pentru voluntarii din SUA, inclusiv în ziua alegerilor.  Ceea ce la noi este interpretat ca fraudă electorală – să convingi pe cineva să voteze în ziua votului, de exemplu – în SUA este una dintre cele mai importante activități desfășurate de voluntari, cu telefoane, cu vizite din ușă în ușă. Există diferențe demografice între voluntarii români și cei americani. Ele țin în principal de vârstă – vârstnicii sunt extrem de activi în SUA pe când în România foarte rar găsești voluntari mai în vârstă, dar și de educație – la noi sunt mult mai puțini voluntari cu studii medii, de exemplu”, mai explică Claudiu Tufiș.

„Am avut 600-700 de voluntari în toată țara”

Alina Daniela Bogdan este o activistă de mai bine de zece ani care și-a dat demisia de la job, pentru a face muncă de voluntar în campania Monicăi Macovei. Din 18 august și până în ziua alegerilor din primul tur, ea a fost una dintre persoanele de la centru care a coordonat voluntarii din toată țara. În timpul campaniei, s-au implicat aproximativ 150 de voluntari numai în București și în jur de 600-700 în țară, susține ea. „O urmăream de ani de zile pe Macovei. Îmi plăcea de ea pentru că are coloană vertebrală, în momentul în care a promis ceva, nu s-a mai răzgândit. Mi-am dat demisia de la job, ca să mă pot implica total. Acum sunt jobless”, povestește Alina. În cele trei luni de voluntariat, activista a ajutat la strângerea de semnături pentru depunerea candidaturii, a organizat voluntari, a format rețele pentru aceștia, a distribuit ghiduri, material electorale on-line, afișe , a făcut tot ce presupune muncă de campanie.

„Monica Macovei e un samurai fragil, transmite și forță, dar și delicatețe. Macovei are o nebunie a misiunii care mă fascinează. Pentru mine, ea a fost candidatul cvasiideal. ”, o portretizează un alt voluntar, Paul Balogh, făcând trimitere la un citat din Andrei Pleșu. „La începutul campaniei simțeam că mă sufoc. Îmi spuneam, dacă PSD-ul pune mâna pe toată puterea, dacă DNA-ul va fi distrus, eu nu mai am de ce să stau în țara asta. Nu aveam timp pentru voluntariat, am o firmă de care trebuie să mă ocup, pe de altă parte, mi-am spus- totuși, dacă nici pentru asta nu-mi fac timp…”. Paul Balogh a devenit astfel voluntar și a fost responsabil de website-ul de campanie. Cu ajutorul unor programatori din firma sa, a reușit să gestioneze cu costuri mici, acel site care avea un trafic foarte mare.

„ Mi-a fost clar de la bun început, iar această claritate mi-a fost dictată de intuiție, să zicem, că, dintre cei paisprezece candidați, el este singurul pe care pot să-l votez din toată inima. Am văzut în el un om serios, sincer, care nu se falsifică pe altarul populismului. Mi-a plăcut ce a făcut la Sibiu. Mi-a plăcut că nu a încercat să epateze și că nu a jucat alt rol în afară de cel propriu. Apoi, a mai contat că e neamț și că are față de președinte. Toate lucrurile astea au fost importante pentru mine. L-am votat încă din primul tur și nu doar că l-am votat, dar am mai și intrat în niște clinciuri și cu niște prieteni care o susțineau fervent pe Monica Macovei. Candidatura Monicăi Macovei mi s-a părut orgolioasă, vanitoasă, împănată de un discurs mesianic-justițiar cam exaltat, după gustul meu”, explică scriitorul Iulian Tănase motivele pentru care a ales să-l susțină pe Iohannis în campanie.

Actualul președinte ales nu a reușit să strângă în jurul său un număr impresionant de voluntari, prin comparație cu Monica Macovei, dar, mai ales în ultimele două săptămâni de campanie, au fost foarte mulți intelectuali care și-au arătat susținerea pentru el în mediul on-line.

„Unii dintre prietenii mei m-au suspectat că am fost plătit sau că aș urmări nu știu ce. N-am primit nici un leu și nici nu am urmărit ceva sau altceva. Mi-am dorit enorm ca Iohannis să cîștige. Atît. Altfel, acum mi-aș fi făcut bagajele, probabil, pentru a mă căra din țară. Posibilitatea ca Ponta să fie președintele țării mi se părea insuportabilă. Munca mea de voluntar n-a fost una complicată, căci am făcut fix ce simțeam. Împreună cu un prieten, Adrian Georgescu, scriitor și jurnalist, am scris niște lucruri, pe care i le-am trimis lui Klaus Iohannis, pe mail. Pe unele dintre ele le-a și folosit în confruntările cu Ponta. Apoi, zilnic, am scris pe Facebook, și mulți oameni s-au strîns în jurul meu, poate și pentru că văzuseră fotografia în care apăream alături de Iohannis. Am primit sute de mesaje pentru a le transmite mai departe, iar pe cele mai relevante chiar i le-am trimis lui Iohannis”, mai povestește Tănase.

Candidatul PSD, Victor Ponta, nu a atras voluntari în această cursă electorală. Campania sa s-a axat pe munca de partid, făcută de membri tineri ai PSD. Munca lor a fost asemănătoare cu cea a voluntarilor, dar fiind membri de partid, nu se poate spune că a fost una voluntară.

Cele mai citite

Mulțumesc-ul de pe panou zboară (NIc)ușor către coaliție

Ilustrație: Marian Avramescu Într-un final a devenit limpede pentru toți bucureștenii cui mulțumește primarul general al Capitalei, pe numeroasele panouri electorale de pe străzi. Mulțumirile...

SUA vrea să construiască un debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar

Costul estimat de armata americană pentru construirea unui debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar a crescut la 320 de milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă