Dorel Nฤsui este unul dintre românii stabiliลฃi în strฤinฤtate care s-au alฤturat campaniei „RePatriot“, iniลฃiatฤ de 100 de antreprenori autohtoni care îศi propun sฤ stabileascฤ legฤturi mai strânse cu diaspora. Dacฤ se poate, chiar sฤ-i aducฤ acasฤ pe unii dintre aceศtia, prin programe de antreprenoriat.
„Cea mai mare întreprindere româneascฤ este diaspora ศi de la ea nu trebuie valorificaลฃi doar banii, ci ศi know-how-ul, expertiza“, a spus el, amintindu-ศi de vorbele rostite de Adrian Nฤstase pe vremea când era premierul României:
„Adrian Nฤstase a spus cฤ el nu are nevoie de expertizฤ, România are nevoie de bani. N-a primit nici una, nici alta”.
De „înลฃepฤturile“ românului stabilit în Statele Unite nu a scฤpat nici preศedintele Klaus Iohannis, cฤruia i-a reproศat cฤ niciunul dintre cei selectaลฃi în comisia prezidenลฃialฤ pentru proiectul de ลฃarฤ nu provine din diaspora.
L-a contrazis însฤ Dragoศ Anastasiu, patronul Eurolines ศi unul dintre iniลฃiatorii proiectului „RePatriot“, care i-a amintit cฤ ศeful statului a declarat diaspora prioritate naลฃionalฤ.
„ศi în programul guvernamental «România competitivฤ» diaspora este una dintre cele 16 prioritฤลฃi“, a adฤugat Anastasiu.
La rândul lui, Marius Bostan, fost ministru al Comunicaลฃiilor, a ridicat problema îndepฤrtฤrii românilor din diaspora faศฤ de România ศi a punctat cฤ mulศi dintre aceศtia, deศi vor sฤ revinฤ în ศarฤ, simt cฤ nu sunt doriศi. Potrivit lui Bostan, repatrierea românilor din diaspora prin antreprenoriat reprezintฤ o niศฤ importantฤ, iar ศinta pentru 2018 este o imagine a unei Românii unite, nu împฤrศitฤ între românii din strฤinฤtate ศi cei din ศarฤ.
O problemฤ realฤ cu care ne confruntฤm este reprezentatฤ de lipsa evidenลฃelor referitoare la românii care s-au întors în ลฃarฤ în ultimii ani, în condiลฃiile în care numฤrul celor plecaลฃi este cunoscut – aproape 4 milioane. „Nu existฤ o centralizare a tot ce înseamnฤ reîntoarcere. Existฤ doar date diseminate la autoritฤลฃile locale sau la Ministerul Educaลฃiei, care ศtie câลฃi elevi au revenit în sistemul de învฤลฃฤmânt“, a recunoscut Diana Rusu, oficial al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, rฤspunzând la o întrebare adresatฤ de „România liberฤ“.
Ziua Diasporei, pe 15 august
Programul „RePatriot“ este însฤ unul ambiลฃios. Iniศiatorii sฤi au anunศat cฤ 100 de antreprenori de succes din România îศi vor da întâlnire cu alศi 100 de patroni din diaspora în cadrul primei ediศii a evenimentului „Business Summit – Împreunฤ pentru România“, organizat în Bucureศti în perioada 6-9 octombrie.
„RePatriot“ a deschis în acest an primul canal de comunicare între autoritฤศile locale ศi românii care vor sฤ se întoarcฤ în ศarฤ. Platforma va oferi acces rapid la oportunitฤศile din România ศi îi va pune pe aceศtia în contact cu autoritฤศile locale.
Potrivit iniศiatorilor, primฤriile partenere vor avea o persoanฤ delegatฤ care va pฤstra legฤtura cu voluntarii din cadrul proiectului, pentru a comunica rapid oportunitฤศile de investiศie sau de joburi din zona lor. Platforma www.repatriot.ro va fi punctul de legฤturฤ. Printre obiectivele din perioada urmฤtoare ale echipei „RePatriot“ se numฤrฤ ศi declararea zilei de 15 august, Sf. Maria, drept Ziua Diasporei. Cu aceastฤ ocazie, autoritฤศile locale vor putea organiza evenimente pentru românii plecaศi din comunitฤศile lor.
Programul „RePatriot“ a debutat cu o campanie de informare ศi nouฤ conferinศe, organizate la Torino, Milano, Valencia, Madrid, Londra, Dublin, Alba Iulia, München ศi Focศani, la care au participat peste 1.500 de români emigraศi. Pe data de 1 decembrie 2015, peste 150 de participanศi au lansat „Noua declaraศie de la Alba Iulia“, cu scopul de a uni cele douฤ Românii – Diaspora ศi ศara – ศi de a determina autoritฤศile sฤ considere diaspora o prioritate naศionalฤ.