21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialO soluţie originală pentru montajul lavoarului

O soluţie originală pentru montajul lavoarului

Oricine a trecut prin experienţa unei renovări, a constatat marea diversitate a pieţei materialelor necesare într-un asemenea proces.

Concurenţa producătorilor a dus la diversificarea fără precedent a materialelor, a mobilierului, a produselor de bricolaj, a corpurilor sanitare sau de iluminat. Oricine îşi doreşte modificarea înfăţişării locuinţei o poate face, în funcţie de bugetul de care dispune, achiziţionând materialele necesare dintr-un singur magazin de specialitate.

Într-o atare situaţie, diminuarea până la dispariţie a interesului pentru soluţiile individuale, creative, pare cât se poate de normală.

Cu toate acestea însă, în anumite circumstanţe, apelarea la vechile procedee, care aveau la bază inventivitatea, se dovedeşte a fi mai eficientă atât din punct de vedere utilitar, cât şi financiar.

Exemplul pe care îl prezentăm în continuare este mai mult decât relevant în acest sens. Este vorba de o soluţie de montaj a lavoarului în baia de serviciu. În locul unei soluţii convenabile, comode (cum ar fi fost achiziţionarea unui lovoar cu picior sau a unui corp de mobilier în care să fie montat lavoarul), la propunerea arhitectului, proprietarii au ales să-şi individualizeze baia chiar prin modul în care a fost montat lavoarul. Cheltuielile de punere în practică a proiectului conceput de arhitect au fost relativ egale cu cele care ar fi fost necesare pentru cumpărarea unui corp de mobilier.

Ideea care a generat proiectul a avut la bază nevoia de a crea confort în zona lavoarului, dar şi de o obţine un ansamblu care să se evidenţieze prin originalitate. Mai mult decât atât, ansamblul construit în jurul lavoarului a fost corelat cu cel construit pentru montajul caloriferului şi cu cel realizat pe peretele opus.

Concret, lavoarul a fost încorporat într-un blat din lemn masiv care a fost traforat după forma rotundă a acestuia. La un nivel inferior a fost montat un dulăpior de baie, de asemenea din lemn, sub care a fost construită o treaptă.

Etape de lucru:

Construirea scheletului metalic

Baza construcţiei a fost făcută din ţeavă rectangulară din oţel. Pentru a-i da forma rotundă a lavoarului, o bară a fost secţionată din 3 în 3 cm după care a fost curbată.

Montajul scheletului metalic

Secţiunea curbată a scheletului a fost completată cu încă un segment sudat în partea inferioară a acesteia. Cele 4 tije ale scheletului metalic au fost fixate în pereţii laterali.

Realizarea bazei din OSB

După forma scheletului metalic a fost decupată a placă din OSB cu grosimea de 1 cm. Aceasta are rolul să ofere o bază fermă blatului din lemn şi să sprijine lavoarul. Partea inferioară a scheletului metalic a fost închisă cu gips-carton.

Montajul blatului

Blatul a fost confecţionat la faţa locului, de echipa de meşteri. El a fost traforat după forma scheletului. După fixarea lui, a fost montat şi lavoarul. Blatul a fost lăcuit iar zona inferioară, placată cu gips-carton, a fost zugrăvită.

Lucrare proiectată şi executată de arh. Ştefan Şteblea, tel. 0723991996, www.sssconstruct.com

 

Cele mai citite

Rolls-Royce își extinde fabrica pentru a putea construi mașinile mult mai încet ca în prezent

Rolls-Royce își extinde fabrica din Chichester, Anglia, cu cinci noi clădiri, construcția fiind planificată să înceapă anul viitor, scrie CNN. De obicei, atunci când un...

Prințul Harry marchează cea de-a zecea aniversare a Jocurilor Invictus

Prințul Harry va marca cea de-a zecea aniversare a Jocurilor Invictus printr-o prezență specială la o slujbă ce va avea loc la Catedrala St....

Preşedinte al UDMR Bihor şi-a depus candidatura la preşedinţia CJ

Senatorul Cseke Attila, care este și președintele UDMR Bihor, și-a depus candidatura duminică pentru funcția de președinte al Consiliului Județean (CJ) Bihor. În același...
Ultima oră
Pe aceeași temă