24.6 C
București
duminică, 3 iulie 2022
AcasăSpecialO soluție originală pentru montajul căzii

O soluție originală pentru montajul căzii

Oricine a trecut prin experiența unei renovări, a constatat marea diverisitata a pieței materialelor necesare într-un asemenea proces.

Concurența producătorilor a dus la diversificarea fără precedent a materialelor, a mobilierului, a produselor de bricolaj, a corpurilor sanitare sau de iluminat. Oricine își dorește modificarea înfățișării locuinței o poate face, în funcție de bugetul de care dispune, achiziționând materialele necesare dintr-un singur magazin de specialitate.

Într-o atare situație, diminuarea până la dispariție a interesului pentru soluțiile individuale, creative, pare cât se poate de normală.

Cu toate acestea însă, în anumite circumstanțe, apelarea la vechile procedee, care aveau la bază inventivitatea, se dovedește a fi mai eficientă atât din punct de vedere utilitar, cât și financiar.

Exemplul pe care îl prezentăm în continuare este mai mult decât relevant în acest sens. Este vorba de o soluție de montaj a căzii de baie. În locul unei soluții convenabile, comode (cum ar fi fost achiziționarea unei căzi cu mască din plastic sau construirea unei măști care să fie placată cu faianță), la propunerea arhitectului, proprietarii au ales să-și individualizeze baia chiar prin modul în care a fost montată cada. Cheltuielile de punere în practică a proiectului conceput de arhitect au fost ceva mai ridicate decât cele care ar fi fost necesare pentru celelate soluții, dar rezultatul final le-a justificat din plin.

Ideea care a generat proiectul a avut la bază nevoia de a crea confort în zona căzii, dar și de o obține un ansamblu care să se evidențieze prin originalitate. Mai mult decât atât, ansamblul construit în jurul căzii de baie a rezolvat cu succes încadrarea acesteia într-un spațiu atipic pentru asemenea situații, desenat de 4 pereți și nu de 3 cum întâlnim în majoritatea situațiilor.

Concret, cada de baie a fost încorporată într-o mască realizată din profile metalice, țeavă rectangulară, plăci de OSB și gips-carton. Scheletul a trebuit să fie solid pentru că zonele din jurul căzii au fost placate cu piatră naturală.    „

Etape de lucru:

Realizarea instalațiilor

Înainte de începerea construcției propriu-zise, a fost turnată pe pardoseală o șapă din beton. În aceasta au fost integrate conductele de apă și scurgere, precum și cablurile electrice, care vor deservi cada cu hidromasaj.

Construirea scheletului metalic

Baza anterioară a construcției a fost făcută din țeavă rectangulară din oțel. Partea inferioară a acesteia, cea din zona peretelui, a fost realizată din profile metalice.

Realizarea bazei din OSB

După forma scheletului metalic a fost decupate placi din OSB cu grosimea de 1 cm. Aceasta au fost fixate pe scheletul metalic în zona interioară, în timp ce zona exterioară a fost placată cu gips-carton.

Montajul pietrei

Plăcile de piatră naturală au fost tăiate după forma scheletului și montate în zona superioară a acestuia. În masca frontală a căzii a fost montată o ușă de acces la instalații, de asemenea din piatră.

Lucrare proiectată și executată de arh. Ștefan Șteblea, tel. 0723991996, www.sssconstruct.com

 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 130. Cel puțin trei morți și zeci de clădiri distruse într-un oraș din Rusia, lângă frontiera cu Ucraina

Cel puțin trei morți și zeci de clădiri distruse s-au înregistrat într-un oraș din Rusia, lângă frontiera cu Ucraina. Rusia sugerează că a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă