33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialO saudită care a sfidat legea a murit într-un accident de maşină

O saudită care a sfidat legea a murit într-un accident de maşină

O saudită a murit într-un accident de maşină, iar femeia care se afla la volan a ajuns la spital în stare gravă, în provincia nordică Hael, relatează publicaţia britanică The Telegraph, în ediţia electronică.

“O femeie a murit pe loc, iar femeia care conducea maşina a fost internată în spital”, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al poliţiei.

Totuşi, Arabia Saudită e singura ţară din lume unde femeile nu au dreptul să-şi conducă maşinile. În ultimii ani, foarte multe femei care s-au urcat la volan au făcut accident şi au murit, notează The Telegraph.

Anul trecut, mai multe activiste saudite pentru drepturile omului au lnsat o campanie pe Internet, “Dreptul meu, demnitatea mea” cerând autorităţilor să le dea dreptul să-şi conducă maşinile.

Una din iniţiatoare, Manal al-Sherif, în vârstă de 32 ani, a fost arestată în luna mai când a postat pe YouTube un videoclip în care conducea în oraşul Khobar. Ea a fost eliberată după mai bine de o săptămână de detenţie, după ce a semnat o declaraţie că nu va mai urca la volan şi nici nu va vorbi cu presa. O altă femeie a fost condamnată la zece lovituri de bici, însă a fost eliberată la intervenţia regelui. În luna iunie a anului 2011, alte cinci saudite au fost arestate pentru că au urcat la volan.

În septembrie, femeile au primit dreptul la vot şi dreptul de a candida la alegerile locale, într-o monarhie extrem de conservatoare. Totuşi, nici până acum, femeile nu au dreptul să conducă. În prezent, în regat,  o femeie nu poate urca în maşină decât însoţită de o rudă apropiată de sex masculin.

Citiţi şi Arabia Saudită: Femeile au dreptul să voteze, dar nu-şi pot conduce maşina .

 

 

Cele mai citite

Aavancronica meciului decisiv Slovacia – România de la EURO 2024. Care sunt scenariile

Naționala României joacă miercuri partida decisivă în compania selecționatei Slovaciei pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024,...

Mbappe și Ronaldo, resemnați. Golgheterul EURO 2024 e autogolul

Ilustrație: Marian Avramescu Supervedetele fotbalului Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe sunt pe cale să plece cu cozile între picioare de la Turneul Final al...

Iohannis, la Consiliul European, unde se discută sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, mâine şi poimâine, la Consiliul European, la Bruxelles, printre subiectele reuniunii numărându-se sprijinul pentru Ucraina şi Republica Moldova, respectiv...
Ultima oră
Pe aceeași temă