3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialArabia Saudită: Femeile au dreptul să voteze, dar nu-şi pot conduce maşina

Arabia Saudită: Femeile au dreptul să voteze, dar nu-şi pot conduce maşina

De duminică, femeile din Arabia Saudită au oficial dreptul să voteze şi să candideze la alegerile locale. Totuşi, foarte mulţi analişti politici rămân rezervaţi, arătând mai ales că este important felul în care va fi interpretată legea de învăţaţii saudiţi, punctează BBC News.

Deşi au primit dreptul să voteze, femeile trebuie să aibă în continuare un gardian (un bărbat trebuie să le însoţească peste tot şi să le dea permisiunea pentru tot ce vor să facă- inclusiv să meargă la spital şi să călătorească) şi tot nu au voie să conducă (legal, nu este stipulat nicăieri că femeile nu pot conduce, însă nici o femeie nu primeşte carnet. Vezi aici cazul lui Manal al-Sharif, o femeie care, în martie, s-a prezentat la examen şi a fost arestată pentru îndrăzneala ei).

Puteţi citi aici mai multe despre drepturile femeilor din monarhia fundamentalistă Arabia Saudită, în care femeile trebuie să se încadreze rolurile stabilite de Coran.

„Pentru că refuzăm să marginalizăm femeile din societatea noastră, să aibă numai acele roluri care sunt încuviinţate de sharia, am hotarât, împreună cu clericii noştri, să implicăm femeile în consiliul Shura ca membre”, a precizat regele Abdullah, duminică.

Totuşi, femeile vor putea fi membre în consiliu de anul viitor şi nu vor vota în alegerile municipale din această toamnă– ele vor putea vota abia peste patru ani.

„Trebuie să privim partea pozitivă a situaţiei: femeile au aşteptat să primească drepturi de când au început să fie educate, din anii ’60. Toată lumea este entuziasmată acum, iar aplicarea legii se va face la momentul potrivit„, a precizat un membru al Consiliului Shura, Osama al-Kurdi, pentru BBC News.

„Regele ştie ce gândeşte majoritatea tăcută”

„N-am putut să mai respir. E răspunsul tuturor rugilor noastre, primul pas în lupta noastră de a ne câştiga drepturile”, a explicat activista şi profesoara universitară Hatoon al-Fassi, pentru BBC News, despre momentul în care a aflat că are voie să voteze.

„Mă bucur mult pentru femei. Regele ştie ce gândeşte majoritatea tăcută şi astăzi i-a spus: ‘Ştiu ce gândiţi şi v-o spun acum'”, a punctat Mohammed al-Zulfa, fost membru în Shura.

Deşi femeile sunt bucuroase că au dreptul să fie membre ale Consiliului Maijlis al-Shura, un organism consultativ ai cărui membri sunt desemnaţi, ele aşteaptă în continuare să beneficieze de alte drepturi elementare, precum cel de a-şi conduce maşina.

„Pot să votez, dar n-am voie să conduc o maşină”, a explicat o saudită. „Suntem surprinse de acest anunţ, noi militam să avem permise de condus„, a spus Khulood al-Fahad, o activistă pentru drepturile femeilor şi femeie de afaceri, potrivit BBC News.

De altfel, unii observatori spun că anunţul de duminică al regelui saudit vine pe fondul Primăverii Arabe şi a lipsei de drepturi care i-a făcut pe oameni să se revolte. „Oamenii sunt mulţumiţi cu ce au aici. Sunt destul de subtili ca să înţeleagă ce să ceară şi ce nu. Ceea ce a făcut regele este un lucru bun, dar şi el ştie, aşa cum ştim toţi, că nu poţi împinge prea departe o societate de acest fel”, a explicat o membră a familiei regale.

În 2010, Burma a organizat primele alegeri naţionale din ultimii 20 de ani, iar femeile au participat. În Bahrain, femeile pot candida în politică din 2002, potrivit The Guardian.

După ce Buhtan a organizat primele alegeri în 2007, le-a dat şi femeilor dreptul să voteze. În Brunei, femeile vor vota la primele alegeri care se vor organiza (nu s-a anunţat nimic încă). În Emiratele Arabe Unite, femeile au dreptul să voteze din 2006, dar nu este vorba un vot universal- femeile care votează sunt desemnate .

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă