15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialO nouă şansă pentru copiii cu autism

O nouă şansă pentru copiii cu autism

Un nou centru în care copiii cu autism pot beneficia de diagnosticare timpurie şi terapie gratuită a fost deschis în Bucureşti. Centrul HelpAutism funcţionează pe baza donaţiilor pe care oamenii le fac pentru plătirea terapeuţilor şi a materialelor de lucru.

Costurile terapiei pentru un copil cu autism se ridică, în mod obişnuit, la peste 2.000 de lei pe lună, sumă pe care părinţii cu venituri mici nu şi-o pot permite, iar recuperarea depinde, în mare măsură, de momentul în care se începe terapia.

Unul dintre voluntarii centrului, care este, la rândul lui, părintele unui copil autist, a povestit că a fost nevoit chiar să vândă lucruri din casă pentru a-i asigura celui mic mai multe ore de terapie.

Citeşte şi: DRAMA copiilor cu autism din România: "Să fii bolnav şi să fie un lux să te tratezi; copiii nu merită asta"

Până acum, cei 100 de copii cu tulburare de spectru autist înscrişi în programele HelpAutism făceau ore de terapie la domiciliu sau în centrele partenere, însă, acum, cazurile sociale şi cele care necesită o intervenţie distinctă vor ajunge în centrul inaugurat în Capitală, a explicat preşedinta asociaţiei HelpAutism, Daniela Bololoi, pentru România liberă.

Pe lângă cei 25 de copii cu care terapeuţii vor lucra în centru, orice copil va putea fi diagnosticat gratuit, cu ajutorul testelor ADOS şi ADI-R, va fi evaluat psihologic şi psihiatric, iar părinţii vor primi un plan de intervenţie individualizat, cu terapiile pe care trebuie să le urmeze copilul pentru recuperare.

Daniela Bololoiu are o filosofie simplă: terapia trebuie să fie gratuită, însă părinţii trebuie să se implice în strângerea de fonduri pentru plătirea terapeuţilor şi a materialelor de lucru. Lucru care i-a reuşit până acum, pentru că, împreună cu cele 100 de familii beneficiare, a reuşit să strângă, în 2012, 20.000 de formulare cu 2%.

În 2012, terapeuţii HelpAutism au lucrat cu 70 de copii, iar anul acesta, cu 100. Totodată, 400 de cadre didactice au fost instruite de specialiştii organizaţiei.

Cât valorează un centru

Centrul inaugurat marţi a fost renovat şi utilat printr-un grant de 50.000 de euro, oferiţi de Enel Cuore Onlus. Directorul pentru Relaţii Externe al Enel, Radu Coşarcă, a explicat că, prin sprijinirea acestui proiect, îşi doreşte ca cei mici să devină oameni frumoşi, cu valori, care să fie respectaţi şi să respecte, la rândul lor, şi să creadă în semenii lor.

Centrul HelpAutism este format din cinci camere de terapie, două săli unde se stabilesc diagnosticele, o sală de kinetoterapie şi o sală de cursuri, unde vor fi formate cadrele didactice şi unde părinţii vor fi consiliaţi. La centru sunt angajaţi 10 terapeuţi, plătiţi de asociaţie din donaţii.

Centrul aflat pe strada Delea Nouă, nr.36 este deschis de luni până vineri, între orele 09.00 şi 19.00.

Daniela Bololoi a înfiinţat asociaţia HelpAutism în 2011, pentru a ajuta familiile care au trecut prin experienţa ei: copilul ei a fost diagnosticat cu tulburare de spectru autist când avea doi ani. “Eroul meu este Mălin, doar pentru că a apărut în viaţa mea. Mi-am dorit să le răspund părinţilor la întrebările cu care şi eu m-am confruntat: ce pot să fac, unde şi cum pot să fac”, a explicat Daniela.

Întrebată cum va reuşi să ajute acum atâţia copii, prin inaugurarea centrului de diagnoză şi intervenţie, Daniela a spus simplu: “Cât timp există prieteni şi credeţi în vise şi cât timp ne vor ajuta părinţii”.

Primele centre care oferă terapie pentru copiii cu autism au fost înfiinţate în România în 2010, în parteneriat public – privat, între Ministerul Muncii şi organizaţia Romanian Angel Appeal.

În România, trăiesc 6.093 de copii cu autism, conform datelor furnizate României libere de Ministerul Muncii. Centrul pentru Controlul Maladiilor din Atlanta, Statele Unite, arată că incidenţa autismului este de un caz la 88 persoane, iar în România ar fi, de fapt, cel puţin 15.000 de oameni cu tulburare de spectru autist.

Cele mai citite

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...
Ultima oră
Pe aceeași temă