14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialO nouă ipoteză în prăbușirea avionului prezidențial polonez în 2010

O nouă ipoteză în prăbușirea avionului prezidențial polonez în 2010

Șeful comisiei care anchetează prăbușirea avionului prezindențian polonez pe 10 aprilie 2010 la Smolensh a afirmat că o nouă analiză arată o nouă ipoteză, și anume că aparatul s-ar fi dezintegrat în zbor, înainte de a atinge solul, arată AFP.

Waclaw Berczynski, care conduce o nouă comisie de anchetă, înființată de către guvernul conservator sosit la putere în 2015, a făcut declarația respectivă în ziua când se împlinesc șapte ani de la tragedia în care și-au pierdut viața președintele Lech Kaczynski și alte 95 de persoane, dintre care majoritatea erau înalte oficialități ale statului. Tragedia de la Smolensk va fi comemorată în cadrul a numeroase ceremonii, la care vor participa cele mai înalte autorități ale statului.

Potrivit partidului naționalist aflat la putere, Dreptate și Justiție (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al președintelui decedat, prăbușirea nu a fost una accidentală, contrar a ceea ce a stabilit prima anchetă efectuată sub conducerea guvernului liberal al lui Donald Tusk. Prima anchetă ajunsese la concluzia unor erori umane și condiții meteorologice nefavorabile. Aparatul s-ar fi prăbușit la sol după ce s-ar fi destabilizat definitiv lovindu-se de un mesteacăn.

''Avionul a început să se dezintegreze și să piardă piese în aer. Ele au căzut pe pământ departe de mesteacănul cu pricina'', a spus Berczynski, în opinia căruia ''mesteacănul nu a avut nici o influență asupra catastrofei''. ''Se dăduse explicația potrivit căreia avionul s-a lovit cu o aripă de measteacăn și s-a răsturnat, ceea ce a cauzat catastrofa, dar nu este adevărat'', a adăugat el.

Anchetatorul, care a ajuns la această concluzie după analizarea conversațiilor dintre piloți și controlorii de trafic aerian ruși, a recunoscut totuși că ''nu cunoaște la ora actuală'' cauza catastrofei.

Avionul căzut la Smolensk îl transporta pe președintele Kaczynski și zeci de înalți responsabili ai statului care trebuiau să asiste la Katyn, în apropiere de Smolensk, la o ceremonie în memoria a mii de ofițeri polonezi uciși de poliția politică a lui Stalin în 1940.

În această lună au fost trimise fragmente de avion la laboratoare străine pentru a căuta eventuale urme de explozibili, în timp ce justiția poloneză și-a anunțat intenția de a-i inculpa pe controlorii ruși pentru că au provocat ''intenționat'' catastrofa, teză respinsă imediat de Moscova.

Anchetatorii polonezi procedează în prezent la exhumarea tuturor celor 96 de victime pentru o verificare a cauzelor morții lor, în pofida opoziției exprimate de către o parte dintre familiile lor.

Cele mai citite

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Un înalt oficial rus acuză NATO că se pregătește de un conflict cu Rusia

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat sâmbătă că exercițiile militare ale NATO, numite Steadfast Defender, desfășurate pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă