15.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialO nouă generaţie de lideri republicani se configurează după Mitt Romney

O nouă generaţie de lideri republicani se configurează după Mitt Romney

O nouă generaţie de lideri republicani elaborează un discurs mult mai atrăgător pentru alegătorii americani decât argumentele conservatoare apărate de către Mitt Romney, învins clar la alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie, relatează AFP, potrivit Mediafax.

 

Preşedintele democrat Barack Obama încă nu a depus jurământul pentru un al doilea mandat de patru ani, dar republicanii îşi cultivă deja imaginea cu scopul reprezentării partidului la alegerile din 2016, mizând pe Paul Ryan şi Marco Rubio, ambii născuţi la începutul anilor 1970.

“Înfrângerea face parte din politică şi ea adeseori pregăteşte cele mai mari victorii”, a dat asigurări, săptămâna trecută, Ryan, în vârstă de 42 de ani.

Rămas reprezentat al statului Wisconsin (nord), el se distanţează de campania pe care a purtat-o timp de trei ani alături de Romney, în vârstă de 65 de ani, ale cărui declaraţii privind cei “47%” de americani asistaţi, înregistrate fără ştirea sa, vor rămâne simbolice ca şi convingeri prea conservatoare încât să fie acceptate de o mare parte a electoratului.

Rubio, un senator dinamic de Florida (sud-est) şi favorit al mişcării Tea Party, aripa populistă republicană de dreapta, elaborează un discurs care aminteşte de conservatorismul “compasional” cu care a reuşit George W. Bush.

Săptămâna trecută, făcând referire la angajaţii cu venituri mici în timpul unui discurs, Rubio a afirmat că “tot ceea ce îşi doresc, este posibilitatea de a avea o viaţă mai bună pentru ei însăşi şi un viitor mai promiţător pentru copiii lor. Reuşita sau declinul american vor depinde de faptul dacă ei vor avea această şansă sau nu”.

Provenind dintr-o familie de imigranţi cubanezi, Rubio pare să fi înţeles faptul că poziţia strictă a unor republicani cu privire la imigraţia ilegală i-au costat scump în noiembrie, alegătorii hispanici preferându-l pe Obama cu o majoritate copleşitoare.

“Atunci când vorbim despre imigraţia ilegală, nu vorbim despre o invazie de lăcuste, vorbim despre oameni”, a remarcat Rubio, în vârstă de 41 de ani, săptămâna trecută în timpul unui dejun organizat de publicaţia Politico la Washington. De asemenea, Ryan mizează pe un ton consensual.

“Cele două partide au tendinţa să-i divizeze pe americani între «alegătorii noştri» şi «alegătorii lor»”, a regretat el. “Republicanii trebuie să evite această capcană. Trebuie să răspundem neliniştilor profunde şi aspiraţiilor tuturor americanilor”, a adăugat el, lansând, asemeni lui Rubio, un îndemn celor cu venituri mici care aspiră să se alăture clasei mijlocii.

“Cred că putem relansa ascensiunea socială, pentru ca nimeni să nu fie privat de promisiunea Statelor Unite”, a dat asigurări Ryan, care, în timpul campaniei, a fost descris de către democraţi ca un apărător al tăierilor în programele sociale.

“Noi avem o viziune compasională fondată pe idei care funcţionează, dar, uneori, nu expunem această viziune cu talent. Trebuie sa facem mai bine”, în opinia sa.

În trecut, aceasta era imaginea lui Ronald Reagan, carismaticul şi popularul preşedinte republican din anii 1980, pe care Ryan şi Rubio se pare că vor să-l mobilizeze, apreciază Paul Kengor.

În opinia lui Kengor, profesor de ştiinţe politice la “Grove City College”, o universitate din Pennsylvanie (est), înfrângerea lui Romney nu înseamnă respingerea în forţă a conservatorismului, ci mai degrabă eşuarea candidatului de a se transforma într-un purtător de cuvânt talentat al acestei filozofii.

“Reagan o făcea cu optimism şi avea capacitate de a intra în contact cu americanii”, observă el, pronunţându-se convins că “Marco Rubio şi Paul Ryan sunt perfect capabili să o facă”.

Cele mai citite

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...
Ultima oră
Pe aceeași temă