31 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăSpecialO nouă fotografie cu un copil înecat în Mediterana a fost publicată...

O nouă fotografie cu un copil înecat în Mediterana a fost publicată de un ONG pentru a sensibiliza Europa

O fotografie cu un copil migrant care s-a înecat în apele Mediteranei şi este ţinut în braţe de un salvator german a fost distribuită luni de o organizaţie umanitară pentru a convinge autorităţile europene să asigure o călătorie sigură migranţilor care doresc să ajungă în Europa, transmite agenţia Reuters, preluată de Agerpres

Copilul nu pare să aibă mai mult de un an, iar trupul său neînsufleţit a fost recuperat vineri de la suprafaţa apei după ce ambarcaţiunea din lemn pe care se afla împreună cu alţi migranţi s-a scufundat. O navă italiană care a intervenit după acest naufragiu a salvat 135 de migranţi, dar a recuperat şi 45 de cadavre. 

Organizaţia umanitară germană Sea-Watch, care participă cu o ambarcaţiune la operaţiunile de salvare pe Marea Mediterană, între Libia şi Italia, a distribuit respectiva fotografie realizată de o societate de producţie media. Salvatorul german, al cărui prenume este Martin – nu doreşte să i se afle şi numele – a afirmat că a văzut copilul plutind în apă ‘ca o păpuşă, cu braţele întinse’. 

Această fotografie aduce aminte de cea a lui Aylan al-Kurdi, copilul sirian în vârstă de trei ani al cărui cadavru a fost adus de valuri pe ţărmul Turciei după ce ambarcaţiunea cu care familia lui încerca să ajungă în Grecia a naufragiat anul trecut la începutul lunii septembrie. Imaginile au fost intens mediatizate, provocând şoc şi revoltă în întreaga lume. 

Organizaţia Sea-Watch afirmă că a mai recuperat încă 25 de cadavre, printre care se numără şi cel al altui copil, urmând să publice şi fotografia acestuia din urmă. ‘Dacă nu mai vreţi să vedeţi astfel de fotografii, va trebui să nu le mai facem’, afirmă această organizaţie în mesajul ce însoţeşte poza cu copilul, cerând totodată Europei să permită migranţilor să ajungă în Europa în mod legal şi în siguranţă, pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete. 

Cel puţin 700 de migranţi s-au înecat în apele Mediteranei în ultima săptămână, după ce navele pe care s-au îmbarcat în Libia pentru a ajunge în Europa s-au scufundat. 

Conform datelor prezentate duminică de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi, în intervalul ianuarie-mai 2015, în Italia, s-au înregistrat 46.714 sosiri pe mare, comparativ cu 47.463 în perioada similară din anul trecut. Migranţii care debarcă în Italia provin de obicei din statele Africii sub-sahariene şi cei mai mulţi pornesc de pe coastele Libiei, ţară unde persistă haosul politic şi militar şi care a devenit o placă turnantă a migraţiei. 

Foto: Christian Buettner/Eikon Nord GmbH Germany/Handout

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă