3.3 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialO noapte furtunoasa pentru Prodi

O noapte furtunoasa pentru Prodi

Premierul italian, Romano Prodi, a decis ieri sa se prezinte in fata Senatului, unde seara era prevazut un vot de incredere fata de guvernul sau, desi o reusita era considerata cvasiimposibila atat de catre analisti, cat si de politicieni.
In cadrul celei de-a doua intalniri cu presedintele Republicii, Georgio Napolitano, in ultimele 24 de ore, seful executivului de la Roma, Romano Prodi, i-a confirmat acestuia ca se va supune votului in Senat, prevazut pentru aseara. "Intalnirea a fost  calma si constructiva si l-am anuntat pe presedinte ca voi merge in Senat", declara Prodi la iesirea de la Palatul Quirinale, fara a preciza explicit daca se va supune votului de incredere sau va demisiona dupa discurs. Agentiile Ansa si RadioCor sustineau ca Prodi va merge pana la vot. "Este dureros, dar trebuie sa o fac pentru tara. Respectarea regulilor este pentru mine fundamentala. Exista o etica institutionala de la care nu am intentia sa ma sustrag", afirma seful executivului, precizand ca "italienii au dreptul sa  vada cine este favorabil guvernului meu si cine este impotriva, cine isi schimba ideile fata de acordurile incheiate in urma cu doi ani".
Prodi si-a mentinut decizia de a merge in fata Senatului in pofida presiunilor aliatilor sai si a sefului statului de a demisiona pentru a nu agrava criza. Asa cum arata Corriere della Sera, "unica certitudine este ca Prodi nu are intentia sa stearga cu buretele, el va juca totul in Senat, chiar daca va sfarsi in fata unui zid. Avem toate ingredientele pentru o sinucidere politica in direct. Cifrele sunt contra lui Prodi".

Dar media italiana preciza ca Prodi pastreaza inca visul de a fi insarcinat din nou cu formarea unui guvern de tranzitie care va duce la bun sfarsit o reforma electorala. Or, in cazul unui esec flagrant in Senat, un nou mandat este imposibil. Voturile actuale sunt impotriva sefului executivului dupa anuntata plecare a mai multor senatori ce apartineau majoritatii de centru-stanga. Celor trei senatori disidenti ai micului partid centrist-crestin UDEUR, a carui retragere este la originea crizei politice, li s-au alaturat alti trei senatori care si-au anuntat decizia de a vota contra lui Prodi, in timp ce majoritatea sa in aceasta Camera nu era decat de un vot, inaintea plecarii UDEUR. Dar seful guvernului "cultiva inca speranta unui miracol parlamentar" dupa ce deputatii UDEUR nu au votat contra la votul de miercuri din Camera Deputatilor, alimentandu-i iluzia ca si cei trei senatori ai acestui partid vor face la fel, a doua zi.

Visul puterii

Dupa 20 de luni petrecute in opozitie, Silvio Berlusconi si coalitia sa de dreapta se pregatesc sa revina la putere in urma caderii anuntate a lui Romano Prodi si a alegerilor legislative asteptate pentru desemnarea succesorului acestuia.
Berlusconi, asigurat de cresterea spectaculoasa in sondaje, doreste sa bata fierul cat e cald si sa profite la urne de impopularitatea stangii personalizate prin Romano Prodi.
In Italia, scrutinul trebuie organizat intre a 45-a si a 70-a zi de la dizolvarea Parlamentului.
Numirea unui guvern de tranzitie pare imposibila pentru ca nu este agreata de cele trei forte de dreapta, Partidul Libertatilor al lui Berlusconi,  Alianta Nationala si Liga Nord.

Cele mai citite

Consiliul JAI ar putea avea o ședință extraordinară. Schengen, cel mai mare eșec al României în anul 2023

Întrezărit încă din decembrie 2022, cel mai mare eșec de politică externă al României, pe parcursul anului 2023, a fost neintrarea în Spațiul Schengen,...

Ministrul Educaţiei: Rezultatele României la PISA 2022 s-au menţinut la acelaşi nivel ca în 2018

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, marţi, că rezultatele României la PISA 2022 s-au menţinut la acelaşi nivel ca în 2018, menţionând că, spre...
Ultima oră
Pe aceeași temă