10.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialO moțiune de cenzură a dus la căderea guvernului din Kosovo. Fosta...

O moțiune de cenzură a dus la căderea guvernului din Kosovo. Fosta provincie iugoslavă are probleme de frontieră și nu garantează drepturile minorităților

Parlamentul din Kosovo a adoptat miercuri o moțiune de cenzură care a produs căderea guvernului de la Priștina, informează agențiile internaționale de presă citate de Agerpres.

Decizia de marți a legislativului de la Pristina ar putea duce la organizarea luna viitoare de alegeri anticipate în Kosovo, după o criză politică ce durează de mai bine de un an. Pentru aceasta, președintele Hashim Thaci trebuie să convoace în zilele următoare scrutinul anticipat care, potrivit Constituției, ar trebui organizat în cel mult 45 de zile după căderea guvernului.

Moțiunea de neîncredere a fost inițiată de opoziție, dar a fost susținută și de Partidul Democrat al președintelui Thaci, care guverna în coaliție cu Liga Democratică din Kosovo – partidul premierului Mustafa.

În interiorul coaliției guvernamentale de la Priștina există divergențe pe mai multe subiecte. Printre temele sensibile se numără acordul de frontieră Kosovo – Muntenegru, drepturile minorităților și forțele armate. Acordul cu privire la granițe era o condiție impusă de Uniunea Europeană pentru a renunța la obligativitatea vizelor pentru kosovari. În ce privește statutul minorității sârbe din Kosovo, majoritar albanez, acesta încă nu a fost încă reglementat, așa cum cere acordul de normalizare mediat de UE între Pristina și Belgrad.

Fosta provincie sârbă și-a declarat independența în 2008, la nouă ani după intervenția NATO din Serbia menită să pună capăt campaniei autorităților sârbe de atunci împotriva rebelilor etnici albanezi, fiind recunoscută ulterior de peste 110 state.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...
Ultima oră
Pe aceeași temă