10.2 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialO monografie a Bisericii Bărăția București, lansată duminică

O monografie a Bisericii Bărăția București, lansată duminică

Monografia  “Biserica Bărăția București. Patru veacuri de spiritualitate” a fost lansată duminică, în cadrul Liturghiei pontificale de la cea mai veche biserică romano-catolică din București, în prezența IPS Ioan Robu,  a parohului  Eugen Bortoș, a autorilor lucrării prof dr Tereza Sinigalia, dr. Dănuț Doboș ( coordonatorul volumului ) și a preotului Ieronim Iacob, anunță www.angelus.com.ro.

Moderatorul dialogurilor despre monografie a fost preotul prof. dr. Emil Moraru, președintele Academiei Teologice „Anton Durcovici”.

Veacuri de istorie în zidurile Bisericii Bărăția din Capitală

În secolul al XVII- lea, în locul actualei biserici, călugării franciscani bulgari ridicaseră  o biserică din lemn.

În anul 1716, voievodul Ștefan Cantacuzino a  promis secretarului său, Giovanni Del Chiaro, că va repara "bisericuța de lemn a catolicilor ce stă să cadă".

 Dimitrie Papazoglu a notat: Bărăția sau Biserica Catolicilor s-a fondat de un italian, anume Delcioaro, în vremea lui Ștefan Vodă Cantacuzino, cu berat ( aprobare-nn) de la Poarta Otomană, și de aceea i s-a pus numele de Bărăție, adică document, autorizație. 

Ștefan Cantacuzino a fost nevoit să abdice în  1716, însă  reparația bisericii a fost efectuată din contribuția financiară a împăratului Leopold I, care a donat  suma de 1.500 ducați de aur și a voievodului Nicolae Mavrocordat, care a donat 280 de ducați de aur.

 În timpul incendiului din 1847 biserica a fost grav afectată. Reconstrucția s-a făcut prin efortul financiar al casei imperiale de la Viena care a donat suma de 4.000 guldeni.

 Forma actuală a bisericii datează din anul 1848.  Clopotul cel mare al bisericii datează din anul 1855 și a fost realizat pe cheltuiala împăratului Franz Josef.

În anul 1948, cea mai mare parte a complexului a fost confiscată de autoritățile comuniste.

Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...
Ultima oră
Pe aceeași temă