Avocatul Poporului i-a solicitat Primăriei comunei doljene Tălpaş să înfiinţeze un nou cimitir comunal, după ce anul trecut o femeie aparţinând cultului baptist a fost îngropată în câmp, deși familia avea loc de veci, informează Mediafax.
Avocatul Poporului a fost informat că, anul trecut, o femeie aparţinând cultului baptist nu a putut fi înmormântată în cimitir, ci aproape de case, pe un deal. Astfel, a emis o recomandare către Primărie, solicitând, între altele, înfiinţarea unui cimitir comunal nou.
Autorităţile locale au refuzat să ia atitudine faţă de opoziţia preoţilor care administrează cimitirul din comună în ceea ce priveşte înhumarea femeii aparţinând Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România, în locul de veci, proprietate a familiei.
Pe de altă parte, primarul localităţii doljene, Gabriel Dănciulescu, se apără, afirmând că vrea să respecte recomandarea Avocatului Poporului, însă se plânge de lipsa fondurilor pentru o astfel de investiţie.
„Noi am primit recomandarea de la Avocatul Poporului şi de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării am primit o amendă de 20 de milioane (lei vechi – n.red.). Am primit, de asemenea, o obligaţie de a publica într-un ziar situaţia care a fost, cu ce s-a întâmplat. Ni s-a recomandat să mai înfiinţăm un cimitir comunal. Acolo unde este mormântul femeii este teren proprietate privată. Noi, pentru înfiinţarea unui cimitir public trebuie să avem un terenul nostru. Eu am pus problema în consiliul local să identificăm un teren. Nu numai terenul în sine este o problemă, dar şi paşii cu obţinerea avizelor şi autorizaţiilor sau cu construirea unei capele. Este destul de costisitor, iar eu n-am bani nici de salarii. Consiliul local este cel care hotărăşte”, a declarat edilul.
El a mai spus că noul cimitir nu va putea fi înfiinţat în locul în care a fost înmormântată femeia, deoarece acolo este un teren privat, mormântul din câmp fiind îngrădit.
„Într-adevăr, mormântul este situat la o distanţă de aproximativ 100 de metri de locuinţă. A fost părerea dânsului, nu am eu ce să-i fac, dar nu a mai venit de atunci la primărie. Eu am înţeles, am citit legea vrând-nevrând şi avem această obligaţie noi, ca şi Primărie, de a înfiinţa un cimitir comunal. Mormântul este îngrădit cu plasă de sârmă, dar este impropriu să înfiinţăm acolo un cimitir. Nu întruneşte condiţiile, este aproape de malul apei şi trebuie minimum 100 de metri de orice locuinţă sau de apă curgătoare”, a mai spus Dănciulescu.
El a adăugat că nu se pune problema ca primăria să mute mormântul care acum este pe câmp.
„Cei de la DSP au făcut o constatare. Le-am pus la dispoziţie toate actele pe care le avem noi şi ni s-a recomandat, de asemenea, să respectăm legea. Nu putem noi să mutăm acel mormânt. Bănuiesc că deshumarea se poate face numai cu un ordin judecătoresc. Nu se pune problema, la acest moment”, a afirmat Gabriel Dănciulescu.
Nicolae Boiangiu, preotul care a refuzat să permită înmormântarea femeii de confesiune baptistă, într-un cimitir ortodox, s-a pensionat între timp, iar primarul Dănciulescu asigură că noul paroh este mai înţelegător.