22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialO capsulă spaţială Vostok a fost vândută pentru 3 milioane de dolari

O capsulă spaţială Vostok a fost vândută pentru 3 milioane de dolari

Capsula spaţială sovietică Vostok 3KA-2, lansată în spaţiu în martie 1961,a fost vândută la New York, la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s, pentru suma de 2,88 milioane de dolari, informează AFP, citată de Mediafax.

Cumpărătorul, Evgheni Iurcenko, este preşedintele unui fond de investiţii şi a declarat că intenţionează să aducă această capsulă înapoi în Rusia.

“Această capsulă aparţine istoriei programului sovietic de cucerire a spaţiului. Revenirea ei pe Terra în stare intactă a dat semnalul verde pentru zborul lui Gagarin (…) Sper că Vostok va ocupa locul care îi revine într-unul dintre muzeele noastre naţionale consacrate cuceririi spaţiului”, a spus cumpărătorul.

Capsula Vostok 2 a fost lansată în martie 1961, reprezentând o etapă de pregătire a zborului lui Iuri Gagarin, primul om ajuns în spaţiu, în urmă cu 50 de ani. Data de 12 aprilie este sărbătorită în Rusia şi este cunoscută sub denumirea “Ziua cosmonautului“.

În momentul lansării ei, Vostok 3KA-2 a avut la bord un manechin şi un câine al cărui nume era Zvezdoşka (“steluţă”, în limba rusă).

După ce a parcurs o rotaţie completă pe orbita Terrei, capsula rusească a reintrat în atmosferă şi a aterizat fără probleme.

Cele mai citite

Ce pensie va avea Traian Băsescu, după ce și-a pierdut îndemnizația de fost președinte

Traian Băsescu a rămas fără îndemnizația de fost președinte în 2022. Astfel, acum va încasa doar pensie de europarlamentar. Fostul președinte liberal nu mai...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...
Ultima oră
Pe aceeași temă