20.3 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialO ambianţă stranie şi un avertisment

O ambianţă stranie şi un avertisment

Nu va fi linişte în România nici sub guvernarea USL.

Ar trebui să fii de o totală lipsă de sen­si­bi­li­ta­te să nu îţi dai seama că atmosfera, în această ultimă săptămână care precede alegerile, este una dintre cele mai ciudate şi mai neo­biş­nu­i­te pe care le-au trăit mult încercaţii români în ultimele decenii. O parte a populaţiei, o m­a­joritate, relativă poate, dar mai degrabă ab­solută, anticipează schimbarea ca pe un bi­ne, un bine ciudat provenind din delăsare. Ceilalţi se pregătesc de apocalipsă.

Comentatorii nu au obosit să analizeze, în ul­timul timp, propaganda profesional de otră­vită pe care au revărsat-o asupra ţării An­te­nele d-lui Voiculescu. Aş dori totuşi să aduc o nuanţă celor spuse: propaganda nu poate nimic fără contribuţia realităţii. Şi realitatea nu este blândă cu românii în acest sfârşit de legislatură. Dar nu este nici atât de rea pe cât ar fi putut să fie în conjunctura mondială ac­tuală; orice s-ar spune, dacă măsurile severe luate în 2009 de guvernarea Băsescu-Boc nu ar fi fost realizate, este neîndoielnic că ne-ar fi fost azi mult mai rău.

Să ne situăm într-o retorică diferită de a ră­posatului Brucan, cât mai departe de aser­ţi­u­nea că aici domină „stupid people”; este o explicaţie cu totul nesatisfăcătoare, prea fa­ci­lă mai ales, ca şi aceea de a arunca totul pe pro­paganda antibăsistă, oricât de eficace şi abominabilă ar fi ea.

Altceva explică ambianţa actuală şi atmosfera de linşaj faţă de guvernarea Băsescu: o pro­fundă oboseală morală a unor largi categorii de cetăţeni, o voinţă de-a încredinţa puterea cui vrea să o culeagă de pe jos, de a-i lăsa să se descurce pe beneficiarii urnelor, cum vor putea ei. Din punct de vedere clinic, este o stare de depresiune gravă care a adus naţia la limita de jos a capacităţii ei de-a lupta.

Optimismul afirmat de unii, perspectiva „mâi­nelui care cântă”, este chiar o gogoriţă prea ma­re pentru a putea seduce. Oboseala joacă ro­lul primordial, voinţa de-a nu mai auzi zgo­motul din jur, larma nesuferită a polemicilor, explozia demagogiilor, proliferarea min­ciu­ni­lor, a promisiunilor neonorabile… pe toate astea românii nu mai vor să le audă, chiar da­că ar şti că ar putea înlocui zgomotul luptei cu tă­cerea cimitirelor. Concetăţenilor noştri li se pare, şi au dreptate, că răul nu mai poa­te fi evi­tat; dar gândesc: „cel puţin, dacă vom mu­ri, să murim în linişte”. Altfel nu se poate ex­plica cum o majoritate calificată de oa­meni res­ponsabili şi adulţi consimte să se dea pe mâna unora care au făcut cu pri­so­sinţă do­vada necinstei şi incapacităţii lor.

Citeşte continuarea în Revista 22.

Cele mai citite

CFR anunță că s-a reluat circulaţia feroviară între Voila şi Făgăraş

Traficul feroviar între stațiile Voila și Făgăraș, pe linia simplă, a fost reluat sâmbătă la ora 11:08, conform anunțului făcut de către CFR SA. Informația...

Rafila: Evoluţia artistului Florin Piersic este una favorabilă

Evoluţia artistului Florin Piersic, operat la Spitalul "Foişor" din Capitală, este una favorabilă, a anunţat sâmbătă ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, potrivit agerpres.ro. "Am şi eu...

Din 13 mai,o nouă ediție Tezaur: Dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an la titlurile de stat

COMUNICAT DE PRESĂ Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă