9.6 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021

O absurditate

In urma cu cinci ani Guvernul Isarescu adopta o lege prin care femeile primeau o indemnizatie de crestere a copilului egala cu 85% din suma asigurata daca au contribuit la bugetul asigurarilor sociale timp de cel putin sase luni in ultimul an inainte de nastere. Prevederile legii din 2000 incercau astfel sa pastreze o proportie echitabila intre suma cotizata si cea primita in timpul concediului de doi ani. In 2003 Cabinetul Nastase a modificat in profunzime textul prin anularea principiului echitatii intre contributii si indemnizatii, plafonand suma primita in timpul concediului la 85% din salariul mediu pe economie. La acel moment Opozitia a criticat dur modificarile aduse de PSD. PD a anuntat ca o contesta la Curtea Constitutionala, PNL a cerut demisia ministrului Muncii, iar UDMR a calificat ordonanta drept „o masura pripita, care lezeaza foarte multe persoane”.
Astazi cele trei partide ne guverneaza dupa un program comun, din care nu lipsesc initiativele de eliminare a inechitatilor mostenite de la regimul pesedist. Inclusiv in domeniul protectiei sociale, unde la capitolul 7 se prevede „asigurarea accesului la sistemul de asigurari sociale proportional cu nivelul contributiilor la sistem”. Din pacate, una sta scris in programul de guvernare si alta face ministrul Muncii in realitate. Pentru ca, fara a mai lungi vorba, printr-o initiativa personala a fixat un venit lunar de aproximativ 3,5 milioane de lei pentru toate mamele, indiferent daca au cotizat sau nu la fondul de asigurari sociale. Si iata cum principiul proportionalitatii a fost anulat de dictonul victoriei comunismului: „De la fiecare dupa posibilitati, fiecaruia dupa nevoi”.
Dar in ultimii 15 ani societatea romaneasca s-a stratificat profund in oameni cu bani, in oameni care au nevoie de bani, desi au produs sau au creat tot timpul, si in marginalizati, acea categorie sociala incapabila sa munceasca, dar predispusa la cheltuieli. Pot fi reamestecati toti acestia? Inainte de '89, da, se putea, pentru ca in comunism valorile erau inversate, iar modul de apreciere si retributie, egalizat. Dar acum, intr-o economie de piata, singurul lucru pe care il poate face statul este sa le creeze conditii sociale celor lipsiti de mijloace materiale, sa le ofere o sansa de a munci, nu sa le dea niste bani in plus o perioada foarte scurta, bani care oricum sunt foarte putini. O Romanie saraca nu mai poate cheltui sume colosale aplicand marxismul doar pentru ca unii au niste nevoi, iar altii posibilitati.
Daca ministrul Muncii s-a gandit ca in acest fel va fi incurajata natalitatea sau ca va reduce abandonul, atunci este un foarte slab psiholog. Pentru ca, este adevarat, va fi incurajata, dar numai in cazul familiilor cu venituri foarte mici. Insa dupa incurajare va veni descurajarea, care va fi si mai amara, deoarece dupa concediul de crestere a copilului singura forma de ajutor care le va ramane mamelor va fi doar alocatia de 210.000 lei/luna. Si astfel patura celor cu bani putini va deveni si mai saraca, dat fiind ca iluzia unor castiguri o perioada scurta va aduce dupa sine realitatea unor cheltuieli si mai mari un timp indelungat. Pe de alta parte, vor fi descurajate in a avea copii familiile care astazi constituie punctul de plecare in formarea clasei mijlocii de maine.
Surprinzator, dar reducerea indemnizatiilor cu peste 60% a fost gandita si pentru a consolida bugetul de pensii, prin trecerea acestora de la bugetul asigurarilor sociale la bugetul de stat, respectiv fondul de sanatate, si asa deficitar. Asadar, o alta masura absurda, dar si inutila. Pentru ca economiile la fondul de pensii sunt de numai cateva zeci de miliarde, iar pensionarii nu vor deveni astfel mai fericiti.
De aceea proiectul ministrului Muncii nu trebuie doar retras. El ar trebui aruncat definitiv la gunoi.

Ultima oră
Pe aceeași temă